Kiire, univaje, stressi sekä nykymaailman kaikenlaisen epävarmuuksien ja uhkien aiheuttamat huolet tekevät meistä kaikista enemmän tai vähemmän väsyneitä. Kuntosaliharjoittelussa on tärkeää myös palautuminen sekä vireystilan säilyttäminen, jotta jaksat taas treenata. Omatoiminen vireystilan parantaminen luokin hyvä pohjan aktiivitreenaajalle. Tässä viisi tutkittua ja toimivaksitodettua vinkkiä parempaan vireystilaan arjessa:
1. Mene metsään. Vaikkapa puolen tunnin käveyretki metsäpolkuja pitkin madaltaa stressihormonien eritystä ja verenpainetta, sekä rauhoittaa mielen. Metsän raikkaassa ilmassa oleilu myös nostaa mielihyvähormoni serotoniin määrää. Sen vaikutus tekee meistä iloisempia ja aktiivisempia – eli vireystasomme nousee. Mutta miksi näin on? Tutkimukset ovat osoittaneet syyksi puiden kykenevän kemialliseen signalointiin keskenään käyttämällä kasvikunnan omia feromoneja, eli hormoninkaltaisia viestiyhdisteitä. Jostakin syystä myös ihmiskeho reagoi näihin yhdisteisiin, ja iloksemme positiivisesti! Täytyy muistaa, että ihminen on edelleen osa luontoa. Mene siis metsään nauttimaan sen vaikutuksista kehoomme ja mieleemme! Ulkoilu on myös hyvä mahdollisuus saada D-vitamiinia auringosta. Syksyn mittaa on kuitenkin hyvä muistaa, että D-vitamiinia kannattaa syödä myös erikseen, sillä pimeimpinä kuukausina luonnollinen D-vitamiinin saanti on hyvin vähäistä.
2. Vähennä iltasyömistä, varsinkin kovin hiilihydraattipitoisia ruokia. Yleensä kehomme tuntuvat käyttävän hyödyksi ja energiantuottamiseen paremmin hiilihydraatteja aikaisemmin päivällä. Iltaa kohden syödyt hiilihydraatit usein alkavat väsyttää ja tuntuvat lihottavankin enemmän. Illalla toki on ihanaa, jos nauttii hyvää ruokaa ja uni tulee nopeasti, mutta jos verensokeri on kovasti koholla yön aikana, uni on vähemmän palauttavaa ja aamulla olo on väsyneempi verrattuna kevyemmän ja proteiinipitoisemman iltapalan syömiseen. Jos sinulla on tapana olla juuri syömättä päivällä, ja tankkaat ison annoksen ruokaa illalla, luultavasti olosi on viikon mittaan väsyneempi, kuin mitä se voisi olla. Pyri joko reilusti aikaistamaan illallista tai sitten jakamaan päivän hiilihydraatteja enemmän lounaalle. Täydellä vatsalla ei kannata mennä nukkumaan, jos mielii olla energinen ja estää syömisten hiipimisen varastorasvaksi.
3. Hengitä. Ihan oikeasti, keskity hengittämiseesi vaikkapa muutaman minuutin ajan esimerkiksi aamulla heti herätessäsi. Laita silmät kiinni ja keskity hengittämään nenän kautta sisään. Ajattele, miten sisäänhengityksesi kulkee nenästä ylös päälaelle ja laskeutuu selkääsi pitkin aina häntäluuhusi asti. Täytä keuhkosi äärimmilleen, ja aloita uloshengitys kuvittelemalla ilman nousevan alhaalta navan kautta ylös rintaasi pitkin ja suusta ulos. Tyhjennä keuhkosi täydellisesti, eli paina viimeinenkin pihaus voimalla ulos, ennen kuin käynnistät kierroksen uudelleen. Tee vaikka vain kymmenen tietoisen hengittämisen sykliä, ja huomaat miten se energisoi sinua päivän haasteisiin.
4. Juo riittävästi vettä. Pidä repussasi tai työpöydälläsi joka päivä iso pullo vettä, josta juot päivän mittaan. Usein keskittyneessä opiskelussa, työnteossa tai harrasteessa nestehukka hiipii huomaamatta ja janontunnetta ei usein huomaa, ennen kuin yllättävänä väsymyksenä tai esimerkiksi päänsärkynä. Kofeiinipitoiset juomat, kahvi varsinkin, kiihdyttää nesteen poistumista kehosta, mikä lisää veden tarvetta. Ota nyrkkisäännöksi se, että jos juot teetä, kahvia, kaakaota tai energiajuomia, juo aina sen jälkeen saman verran vettä. Vessassa joutuu käymään kenties hieman useammin, mutta sekä sinä itse että aineenvaihduntasi pysyvät virkeinä.
5. Vaihda televisio ja älylaitteet iltaisin fyysisiin kirjoihin tai lehtiin. Sen lisäksi, että kehität aivojasi lukemalla, valmistat niitä syvempään uneen ja voimakkaampia unia varten. Televisio, pelit ja älylaitteet stimuloivat aivojasi pinnallisemmin ja enemmän passivoivat kuin kehittävät niiden käyttöä. Sen lisäksi laitteiden valonsäteily häiritsee unihormoni melatoniinin tuotantoa ja hidastavat syvän univaiheen saavuttamista. Lukeminen taas vaatii aivoiltasi aktiivista työtä mielikuvittamaan esimerkiksi romaanin tapahtumia, ja kun silmät painuvat kiinni, tämä sama mielikuvittaminen jatkuu unen puolella. On ihanaa herätä aamulla, kun on nukkunut syvää unta kokien mitä ihmeellisimpiä seikkailuita unissaan!
Tässä oli vinkit vireystilan nostamiseen! Jos tarvitset vielä apua kuntosaliharjoitteluun tai treenamisen aloittamiseen ole rohkeasti yhteydessä meihin.
Kuntosaliohjelma aloittelijalle tai kokeneelle treenaajalle.
Nappaa kuntosaliohjelma