Tein kesällä kaksi ruokavaliotani koskevaa päätöstä: jättää valkoisen sokerin minimiin sekä selvittää mahdolliset ruoka-aineyliherkkyyteni. Halusin kokeilla, miten muutokset vaikuttaisivat ihooni, vatsan turvotukseen ja yleiseen vireystasooni – ja toki asia kiinnosti ihan yleiselläkin tasolla. Alustan asiaa hieman kertomalla Food Detective -testin* tekemisestä, miksi tähän ryhdyin sekä omista kokemuksistani.
Food Detective on kotona tehtävä ruoka-aineyliherkkyystesti, jonka tekeminen kestää noin 40–60 minuuttia. Aivan ensimmäisellä kerralla testin tekeminen ei kohdallani mennyt – kirjaimellisesti – putkeen. Nimittäin testissä otetaan sormenpäästä verinäyte pakkauksessa olevalla lansetilla. Näyteputki ei ”imaissut” verta tarvittavaa määrää, vaikka kahdesta eri sormesta yritin mieheni avustuksella näytettä ottaa. Lähetin Food Detectiveen palautetta ja sain sieltä lisävinkkejä testin onnistumiseen. Toisella yrittämällä testi onnistuikin loistavasti.
Kyseinen testi testaa kaikkiaan 59 eri ruoka-ainetta. Itse osoittaudun yliherkäksi lehmänmaidolle, cashew-pähkinöille sekä kananmunille. Näistä maidosta tullut reaktio oli selvästi voimakkain.
Rahkan, raejuuston sekä muiden maitotuotteiden suurkuluttajana tulos ei hetken pohdinnan jälkeen kyllä yllättänyt. Siitä alkoi kolmen kuukauden täysin maidoton ruokavalio, johon sisältyi kerran viikossa sallitut, vain hieman yliherkkyyttä aiheuttavat cashew-pähkinät sekä kananmunat. Voimakkaasti yliherkkyyttä aiheuttavat ruoka-aineet eliminoidaan ruokavaliosta kolmeksi kuukaudeksi pois, jonka jälkeen niitä voi hiljalleen lähteä palauttamaan takaisin ruokapöytään – niitä ei siis ole tarkoitus vältellä koko loppuelämän ajan. Valkoista sokeria en toki aio käyttää jatkossakaan enempää kuin nyt, eli sitä saa olla tuotteessa maksimissaan 5g/100g. Marjojen omaa sokeria yms. en ole rajoittanut mitenkään.
Jo kahden viikon jälkeen tunsin muutoksia kehossani. Nuo positiiviset tuntemukset vahvistuivat mitä enemmän aikaa meni. Vatsanturvotus, iho-oireet ja tukkoisuus vähentyivät huomattavasti. Samalla kehonkoostumus muuttui parempaan suuntaan. Rasvaprosenttini on laskenut tämän kolmen kuukauden aikana jopa 4 %, metabolinen ikäni on pudonnut kahdeksan vuotta alaspäin ja viskeraalirasva (sisäelinrasva) on Tanita-laitteen mukaan paras mahdollinen. Myös HCA ravintoaineanalyysi puoltaa vähäsokerista ja minulle ruokayliherkkyyksiä aiheuttavien aineiden välttämistä.
Uskon, että maidon välttäminen on ollut suurin mainitsemiini muutoksiin vaikuttanut tekijä. Valkoista sokeria en nimittäin ollut aiemminkaan nauttinut erityisen suuria määriä. Satunnaiset herkuttelukerratkin ovat nyt vaihtuneet sokerittomiin, terveellisempiin vaihtoehtoihin.
Jos et ole tyytyväinen nykyiseen oloosi, ota ensimmäinen askel kohti parempaa hyvinvointia jättämällä valkoinen sokeri pois. Siihen pystyy jokainen niin halutessaan, oli sokerikoukku kuinka suuri tahansa. Kokeile olla ainakin kaksi viikkoa samalla sokerirajoituksella kuin minä, niin huomaat, ettei sitä makeaa tee enää niin mieli. Mahdollisten ruokayliherkkyyksien selvittäminen on myös kokeilemisenarvoinen asia. Itse ainakin olen enemmän kuin tyytyväinen testin tilauksesta – se on ollut yksi parhaista ruokavaliokokeiluistani. Myös mieheni on saanut omaa oloaan paremmaksi nykyisellä ruokavaliollamme. Muutamat Personal Training -asiakkaanikin ovat vastikään testit tehneet. Toivon heille samaa menestystä ja parempaa oloa, kuin olen itsekin saavuttanut.
*Tämä ei ole yhteistyöpostaus Food Detectiven kanssa, vaan aito kokemus.