Teetkö uudenvuodenlupauksia? Oletko joskus tehnyt lupauksen ja sittemmin lupaus on vain unohtunut ja jäänyt? Alkaako tänäkin vuonna uusi elämä ja uusi elämäntaparemontti? Jos sinulla on haasteita tavoitteidesi saavuttamisessa ja uuden vuoden lupauksien pitämisessä, hyödynnä alla olevia vinkkejä.
Määrittele mikä on tavoitteesi. Mikäli mahdollista, määrittele tavoite konkreettisesti. Jos esimerkiksi painonpudotus on tavoitteenasi, niin määritä konkreettinen tavoite kilomäärästä. Pidä tavoitteet kuitenkin maltillisina, jotta ne on realistista saavuttaa.
Kun olet määrittänyt mikä on päätavoitteesi, aseta välitavoitteita. Jos haluat päästä päätavoitteeseesi puolessa vuodessa, aseta esimerkiksi joka kuukaudelle oma välitavoite. Välitavoitteet auttavat sinua pääsemään lopulliseen päämäärääsi, kun saat onnistumisen kokemuksia jo matkan varrella.
Tee suunnitelma, jonka avulla pääset tavoitteeseesi. Määritä ajallisesti, milloin haluat olla tavoitteessasi. Jos suunnitelman tekeminen itse tuntuu vaikealta, hyödynnä ammattilaisen apua. Hakeudu esimerkiksi personal trainerin juttusille: hän voi tehdä puolestasi ohjelman, jota sitten vain toteutat.
Pidä myös kirjaa tuloksistasi. Esimerkiksi jos seuraat painoasi, punnitse itsesi säännöllisesti ja kirjaa tulos ylös. Jos tavoitteenasi on tietyn matkan juokseminen tiettyyn aikaan, hyödynnä sovelluksia, jotka kirjaavat tulokset ylös puolestasi.
Kerro tavoitteestasi läheisille tai tutuille. Ystävät ja perhe voivat sitten tukea sinua päämääräsi tavoittelussa, kun tietävät mikä se on. Tavoitteen julkistaminen saattaa sitouttaa myös pysymään paremmin suunnitelmassasi.
Ajattele tulevaa onnistumistasi, tavoitteesi saavuttamista. Lataa itsesi positiivisilla ajatuksilla. Kehu itseäsi pienistä onnistumisista ja välitavoitteiden saavuttamisesta. Ole armollinen itsellesi ja iloitse pienistäkin saavutuksista. Ne ovat aina askel lähemmäs lopullista tavoitettasi.
Lue myös: helppo kuntoilun aloittaminen
Joskus suunnitelmassa pysyminen ei onnistu. Syöt epäterveellisesti ohi ohjeen tai laskuun lähtenyt paino onkin noussut takaisin. Syynä voi olla kiire, väsymys tai ihan vaan rehellinen aikaansaamattomuus. Älä lannistu, vaikka joskus epäonnistut. Jos epäonnistut kerran, se ei tarkoita, että koko tavoitteen saavuttaminen on menetetty. Joskus saattaa tulla takapakkia – se on inhimillistä. Tärkeää on, miten epäonnistumiseen suhtautuu ja miten siitä pääsee yli.
Suhteuta epäonnistuminen kokonaisuuteen. Esimerkiksi terveellisen ruokavalion noudattaminen: Ajattele, että jokainen ruokailu on valinta. Kesken päivän napattu suklaapatukka ei estä syömästä hyvin loppupäivää. Herkästi heitämme pyyhkeen kehään siinä kohtaa, kun sorrumme pieneenkin erehdykseen. Unohda tällainen ajattelu ja näe epäonnistumisen jälkeen mahdollisuus tehdä parempi valinta seuraavalla kerralla.
Tsemppiä tavoitteiden saavuttamiseen!