Itse tehty jäätelö on ihan parasta! Maustamisessa vain taivas on rajana, ja kun itse päättää, voi jäätelöstä tehdä myös terveellistä. Poimi kesän viileimmät jäätelöreseptit talteen, ja nauti kesästä!
Moni ajattelee, että jäätelöä on hankala valmistaa ja sen tekemiseen tarvitaan vähintään jäätelökone. Niinkin sitä voi tehdä; jäätelön tekoon saa halutessaan kulumaan sekä aikaa että vaivaa, ja koneen avulla taikinan rakenteesta saadaan ilmava ja sileä. Mutta hyvää syntyy helpommallakin; tarvitaan muutama raaka-aine, hivenen aikaa sekä pakastin.
Perinteinen jäätelöohje koostuu kermasta, kananmunista sekä sokerista, mutta kaikki on vaihdettavissa. Kerman voi vaihtaa muun muassa maitoon, maitorahkaan, jugurttiin tai kookoskermaan, sokerin glukoosisiirappiin, agaveen tai sukriniin, ja kananmunan voi jättää pois. Nyrkkisääntönä on, että rasvaisemmilla maitotuotteilla jäätelöstä saadaan täyteläinen, rasvattomilla hieman hileinen.
Jäätelön määritelmät vaihtelevat maittain. Suomessa jäätelöä voi nimittää kermajäätelöksi, jos siinä on vähintään 8 % maitorasvaa ja maitojäätelöksi, jos siinä on 2,5 % maitorasvaa. Mutta arkikielessä asialla ei ole niin väliä; jäätelöksi voi kutsua monia jäädytettyjä tai jääkylmiä jälkiruokia, jotka eivät ole kermaa tai maitoa nähneetkään. Itse asiassa itse tekemällä voit korostaa jäätelössä niitä ravintoaineita, joita haluat lisää – esimerkkinä proteiinijäätelö – ja jättää pois niitä aineksia, joita haluat välttää – esimerkkeinä sokeriton ja maidoton jäätelö.
Kotijäätelön teossa on vaikea epäonnistua ja parhaimmillaan siinä saa aikaiseksi viileän kesäherkun, joka on paitsi maukas, myös terveellinen.
Ainekset:
Banaaneja
Valmistusohjeet:
Pilko banaanit ja pakasta ne.
Soseuta banaanit tehosekoittimella kuohkeaksi.
Voit maustaa banaanijäätelön kardemummalla.
Lusikoi kuppiin ja nauti saman tien!
Vinkki! Yhden aineksen jäätelö muuttuu kahden aineksen sorbetiksi, kun lisäät banaanin joukkoon jäädytettyjä mangon paloja.
Aina jäätelön tekoon ei tarvita edes aikaa. Mikäli pakastimesta löytyy marjoja, on jäätelö soseuttamista ja muutamaa ainesosaa vaille valmis.
Ainekset:
2 dl pakastemarjoja tai hedelmänpaloja
2 dl jogurttia tai rahkaa
Ripaus sokeria tai lusikallinen hunajaa
Valmistusohjeet:
Soseuta jäiset marjat tai hedelmät tehosekoittimessa.
Lisää jääkaappikylmä jogurtti tai rahka marjojen joukkoon.
Mausta tarvittaessa sokerilla tai hunajalla.
Ainekset:
5 dl kaurakermaa
1 tlk kondensoitua kookosmaitoa
1½ dl vegaanista vaniljakastiketta
1 tl vaniljatahnaa
2 rkl glukoosisiirappia
Valmistusohjeet:
Vuoraa noin litran vetoinen vuoka tai pakastuksen kestävä rasia leivinpaperilla.
Vaahdota kaurakerma kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää loput ainekset kaurakerman joukkoon.
Kaada seos vuokaan ja anna pakastua vähintään viiden tunnin ajan.
Sekoita taikinaa noin puolen tunnin välein.
Ainekset:
200 g marjoja
1 dl maustamatonta jugurttia
3 rkl sukrinia
½ tl kardemummaa
Vanilja-aromia
Valmistusohjeet:
Pyöräytä ainekset tehosekoittimessa jäätelöksi ja pakasta.
Ainekset:
½ kg jäisiä marjoja
1 prk maitorahkaa
2 dl maustamatonta jugurttia
50 g mansikan makuista proteiinijauhoa
Valmistusohjeet:
Murskaa jäiset marjattehosekoittimella tasaiseksi.
Sekoita joukkoon loput ainekset.
Vuoraa pakastuksen kestävä rasia leivinpaperilla ja kaada seos rasiaan.
Pakasta noin 4 tuntia, sekoita seosta puolen tunnin välein.
2 dl kookos-, kuohu- tai soijakermaa
1 dl mansikoita, mustikoita ja / tai vadelmia
2 kananmunaa
1 dl karppisokeria, koivusokeria tai steviaa
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa.
Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun kulhoon
Jäädytä noin 4 tuntia pakastimessa.
Sekoita noin puolen tunnin välein, jotta jäätelön rakenteesta tulee mahdollisimman tasainen.
Ainekset:
1 pussi pakastemangoa
2 dl paksua maustamatonta jugurttia
1 tl vaniljauutetta
Ripaus kardemummaa
Valmistusohjeet:
Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja taikina tasaiseksi massaksi.
Jäädytä pakastimessa muutaman tunnin ajan tai nauti heti.