Oletko ajatellut yhdistää fyysiseen kuntoiluusi myös henkistä hyvinvoinvointia? Kaikki liikunta on hyväksi myös mielelle, mutta erityisesti jooga ja pilates on suunniteltu lajeina niin, että niissä on ajateltu fyysisen kuntoilun lisäksi myös henkistä puolta. Miten jooga ja pilates eroavat toisitaan? Miten osaat valita näiden kahden tehokkaan ja kiinnostavan lajin väliltä?
Joogassa on pitkät perinteet ja historia, se jo itsessään tuo lajiin omanlaisensa tunnelman. Joogaa on mahdollista käyttää kokonaisvaltaisesti, niin kehon, kuin ihmisenä kehittymisen välineenä. Joogassa on filosofia, joten lajissa keskeistä on, intensiivisen fyysisen harjoituksen lisäksi, keskittyminen, hengitys, oman itsensä kuuntelu, elämän kunnioittaminen ja meditaatio.
Joogasta löytyy monta erilaista tyylilajia. On esimerkiksi Hatha joogaa, jossa vallitsee rauhallinen ja lempeä tunnelma. Se sopii hyvin aloittelijalle. Ashtanga joogassa noudatetaan aina samassa järjestyksessä toistuvaa sarjaa. Kun kehityt, niin opettaja antaa sinulle uusia liikkeitä sarjaasi. Ashtanga joogan harjoitus on hyvin fyysistä. Yoga Flow on rauhallinen tunti, jossa harjoitetaan kehon ja mielen yhteistyötä. Tässä tyylilajissa suoritetaan liikkeet sujuvasti peräkkäin. Tunti sopii sekä aloittelijoille että kokeneemmille joogaajille. Yin jooga on rauhallista joogaa, jonka tavoitteena on rentouttaa keho ja mieli. Yin joogassa pääset keskittymään läsnäoloon ja oman kehosi kuuntelemiseen. Ilmajoogassa asentojen harjoittamiseen käytetään joogamaton sijasta katosta roikkuvaa silkkitrapetsia. Ilmajooga sopii kehittyneemmille joogaajille ja sitä käytetään myös kuntoutukseen.
Lue myös: Jooga – mitä se oikein on?
Haluat kehittää itseäsi kokonaisvaltaisesti ja haluat kuunnella ja kuulla paitsi itseäsi, niin myös toisia herkemmin. Joogaa voi harjoittaa täysin fyysisyyteen keskittyen, mutta usein joogan muutkin vaikutukset syntyvät ajan kanssa, koska fyysisessäkin harjoituksessa on läsnä samat henkisen puolen elementit, kuten kunnioitus, läsnäolo, keskittyminen ja hengitys. Kun matolta lähtee kotiin intensiivisen harjoituksen jälkeen, ajatus väistämättä siirtyy mukaan arkeen ja siihen miten elää. Jooga vaikuttaa positiivisesti arkeen. Voit elää aktiivisena, mutta samaan aikaan rentona.
Pilateksen ideana on lisätä kehon notkeutta, voimaa ja vahvistaa vartalon syviä lihaksia. Pilates keskittyy vatsan lihaksien vahvistamiseen, tasapainon kehittämiseen ja ryhdin parantamiseen. Pilateksessa tehtävät harjoitteet kohdistuvat lihaksiin joita et muussa harjoittelussa tule juurikaan käyttäneeksi.
Pilateksen kuusi keskeistä periaatetta ovat kehon keskustan käyttö, keskittyminen, kontrolli, liikkeen virtaus, tarkkuus ja hengittäminen. Pilates pyrkii edistämään hyvinvointia ja mielen tasapainoa kehonhallinnan kautta. Pilates-harjoittelu kehittää voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta, kehonhallintaa sekä parantaa ryhtiä. Sitä käytetään myös tuki- ja liikuntaelinten kuntouttamiseen.
Etsit lajia, jossa harjoitetaan kehonhallintatekniikkaa. Pilates sopii hyvin myös tukemaan aktiivista laji- tai voimaharjoittelua. Oli lajisi mikä tahansa, niin pilateksesta saat lajillesi vastapainoksi turvallista ja tehokasta kehonhallintaa. Pilates sopii ihan kaikille.
Joogaa ja pilatesta voi tottakai myös harjoittaa molempia. Jos et osaa päättää kumpi olisi sinun juttusi, niin kokeile rohkeasti molempia. Usein treenaaja tykästyy toiseen näistä enemmän. Et voi tietää kumpi on sinun juttusi, ennen kuin kokeilet avoimin mielin molempia.