Ahdistaako pimenevät illat ja tekeekö mieli vain heittäytyä sohvalle tai sänkyyn ja vetää peitto korviin? Syksyllä energiatasot saattavat äkkiä romahtaa, mieliala heittää häränpyllyä ja iltaisin tekee mieli käydä unille raskaan päivän jälkeen, vaikka normaalisti suuntaisit salille tai lenkille. Sinua saattaa vaivata kaamosväsymys. Kaamosväsymyksen oireet saattavat yllättää kuntoilijan.
Kaamosväsymys saattaa ilmetä erilaisina oireina. Yleensä ensimmäiset kaamosväsymyksen oireet iskevät lokakuussa, kun päivät alkavat lyhenemään. Ensimmäinen oire on luonnollisesti väsymys. Huomaat väsymyksen yllättäen lisääntyvän ja ensimmäisenä ei välttämättä tajua yhdistää sitä päivien lyhenemiseen. Väsymyksen myötä myös unen laatu heikkenee. Iltaisin on niin väsynyt, ettei uni tule. Uni voi muuttua myös yliväsymyksen myötä katkonaiseksi. Aamulla taas väsyttää katkonaisen yön vuoksi ja kierre on valmis.
Marraskuussa kaamosväsymys iskee usein voimalla. Päivät ovat lähinnä harmaata massaa ja tuntuu, että päivä ei valkene lainkaan. Tämä masentaa mieltä ja tekee alakuloiseksi. Ei ihme, koska aurinko ei näyttäydy marraskuussa juuri ollenkaan. Lumeton maa tekee pimeydestä vielä kaksin verroin pahemman.
Valon väheneminen vaikuttaa ihmisen sisäiseen kelloon sekä aivoihin eli keskushermostoon. Valo lisää silmien kautta ihmisen serotoniinieritystä. Serotoniini vaikuttaa moneen asiaan, kuten mielialaan, vireystasoon, unirytmiin ja jopa ruokahaluun.
Kaamosväsymys saattaa siis aiheuttaa pahetessaan ruokahaluttomuutta ja mielialanvaihteluita. Saatat tuntea olosi ärtyneeksi, jopa masentuneeksi.
Lue myös: Älä anna arkeen paluun lannistaa, arkiliikunta auttaa jaksamaan
Väsymyksen ja unen laadun heikkenemisen myötä ilmaantuu joukko muita oireita. Kaamosväsymys voi johtaa pahimmassa tapauksessa kaamosmasennukseen, joten oireiden hoito kannattaa aloittaa ajoissa. Ennaltaehkäisy on kaiken a ja o.
Vaikka väsymys alkaa nostamaan päätään lokakuussa, kannattaa liikuntaharrastuksia jatkaa sitkeästi. Liikunta auttaa kehoa rentoutumaan ja toipumaan päivän muista rasituksista. Liiku monipuolisesti ja tee itsellesi kalenteri, josta ei ole niin helppo laistaa väsymyksen iskiessä. Etsi itsellesi jokin uusi harrastus tai kokeile uutta motivoivaa lajia. Ulkoile myös päivittäin. Pienikin happihyppely tekee hyvää.
Kesäisin syödään yleensä monipuolisesti ja terveellisesti jo senkin vuoksi, että kotimaisia vihanneksia ja marjoja on saatavilla runsaasti tuoreina. Yritä pitää ravinto monipuolisena läpi vuoden. Käytä satokauden vihanneksia ja pakasta kesän marjat pakkaseen. Muista syödä lautasmallin mukaan. Syksyisin tekee myös mieli enemmän hiilihydraattipitoista ruokaa, mutta älä silti sorru herkutteluun, vaan pyri pitämään nauttimasi ravinto mahdollisimman terveellisenä.
Kun väsymys syksyllä iskee, on tärkeää pitää huolta säännöllisestä elämänrytmistä. Hyvään unirytmiin auttaa se, että heräät ja menet nukkumaan joka päivä samoihin aikoihin. Jos hektisen päivän jälkeen on vaikeuksia nukahtaa, ota rentoutumis- tai meditaatioharjoitukset mukaan iltoihisi tai kokeile joogaa tai pilatesta.
Muista syödä riittävästi D-vitamiinia. Ruuasta on melkein mahdotonta saada tarpeeksi D-vitamiinia, joten D-vitamiinivalmisteen käyttö on perusteltua ympäri vuoden. Jos haluat selvittää D-vitamiinitasosi varmasti, kannattaa ne käydä mittauttamassa. Näin tiedät varmasti, kuinka paljon sinun täytyy nauttia ylimääräistä D-vitamiinia, jotta arvosi pysyvät optimaalisina.
Liiku ulkona päiväsaikaan ja pyri hyödyntämään aurinkoinen ilma, jos mahdollista. Päiväsaikaan työskentely on valosta nauttimisen kannalta huono asia, koska vietät sisätiloissa juuri sen valoisimman ajan päivästä. Tällöin kannattaa ottaa käyttöön kirkasvalohoito. Hanki itsellesi kirkasvalolamppu. Tutkimukset osoittavat, että se on tehokas apu kaamosväsymykseen. Jos sinulla on mahdollisuus matkustaa kaamoksen keskellä etelään, on se erityisen hyvä hoitokeino tankata valoa ja luonnon omaa D-vitamiinia varastoon.
Vaikka kaamosväsymys saattaa aiheuttaa myös sosiaalisessa kanssakäymisessä notkahduksen ja haluat lähinnä vetäytyä omiin oloihisi, on kuitenkin hyvä muistaa, että läheisten ihmisten seura kohentaa mielialaa.
Jos et jaksa lähteä kotoa mihinkään, on hyvä jutella läheisten kanssa puhelimessa tai pysyä aktiivisena somessa. Hassuttelu ja nauru ystävien kanssa on yksi parhaimmista lääkkeistä nostattamaan mielialaa. Mikäli mielialasi on jatkuvasti matala, kannattaa käydä rohkeasti keskustelemassa lääkärin kanssa.
Paras neuvo on kuitenkin kuunnella itseä tarkalla korvalla. Lepää hyvin ja huolehdi perustarpeistasi. Näin sinulla on jo hyvät keinot taistella kaamosväsymystä vastaan!