Mitä tehdä, kun kuntoni ei enää kehity? Kuulostaako kysymys tutulta? Päätät aloittaa uuden liikuntaharrastuksen, puhkut intoa ja motivaatio on korkeampi kuin koskaan. Alku sujuu räjähtävästi ja tulokset puhuvat puolestaan. Kunnes tahti hiipuu ja kehitys jopa pysähtyy. Mieliala alkaa laskea ja motivaatio heittää härän pyllyä. Töistä tullessa kotisohva kutsuu ennemmin kuin kuntosali.
5 syytä, mitkä estävät treenisi kehityksen
Varsinkin aloittelevalla liikkujalla käy helposti niin, että tahtotila on aluksi korkealla, jolloin tekemisen tahti on reippaampi ja tuloksia tulee. Jossain vaiheessa jokaiselle liikkujalle käy kuitenkin niin, että tulokset junnaavat paikoillaan. Muista silloin nämä.
- Väärä ravinto: Yksi suurimmista syistä, miksi tulokset alkavat laahaamaan ehkä loistavan alun jälkeen on vääränlainen ravinto. Yhtäkkinen liikunnan lisääminen arkirutiineihin tuo varmasti tuloksia aluksi, mutta jos nauttimasi ravinto on epäterveellistä tai et pääse huonoista tavoista eroon, näkyy se vääjäämättä treenisi tuloksissa. Kiinnitä siis huomiota ruokaan. Vaihda huonot hiilihydraatit hyviksi.
- Syö riittävän usein:Monipuolinen ja terveellinen kotiruoka riittää yleensä kuntoilijalle. Jotta treeni sujuu, on hyvä syödä parin kolmen tunnin välein ja riittävästi, jotta lihakset saavat polttoainetta kasvaakseen. Pidä huolta, että saat päivittäin riittävästi proteiinia ja hyviä hiilihydraatteja. Käytä apuna lautasmallia, jotta ateriasi koostumus on hyvä, sopivassa suhteessa kasviksia, hiilihydraatteja ja proteiineja.
- Yksipuolinen treeni: Muista treenata monipuolisesti. Jos teet samaa saliohjelmaa viikosta toiseen, kehitys katkeaa. Treenaa salilla eri lihasryhmiä eri päivinä tai tee tehokas kokovartalon treeni (kuitenkin vaihdellen liikkeitä ja painoja) ja ota treeniohjelmaasi muitakin treenimuotoja.
- Huono peruskunto: Jos olet aloitteleva treenaaja, on peruskuntosi yleensä huono alkuun. Joten kärsivällisyyttä. Kannattaa aloittaa liikkuminen rauhallisessa tahdissa. Usein alun into kostautuu sillä, että treenaat liian kovaa. Keho ei ole tottunut yhtäkkiseen raskaaseen liikuntaan, jolloin lihakset kipeytyvät ja väsähdät.
- Liika treenaaminen: Keho voi joutua myös liian treenaamisen vuoksi ylirasitustilaan, jolloin kehitys pysähtyy. Ylikunnosta palautuminen vie aikaa. Muista kuunnella itseäsi ja pidä lepopäiviä. Lihas kehittyy levossa, joten lepo on äärimmäisen tärkeä kehityksen kannalta.
Kuntoni ei kehity! Mitä nyt?
Aluksi voit kokeilla esimerkiksi kuntosalin strattikurssia. Älä kuitenkaan lannistu, vaikka kehityksesi hidastuu alun jälkeen. Jos et itse keksi syytä kehityksen pysähtymiselle, kannattaa käydä ammattilaisen kanssa läpi treeniohjelmasi. Voit kuitenkin ensin itse miettiä kokonaisuutta. Onko jossain parannettavaa? Tässä viisi syytä, joiden vuoksi kehityksesi on ehkä pysähtynyt.
Muista siis nämä ohjenuorat, kun treenaat. Itsellesi sopivan kokonaisuuden luominen voi olla hankalaa, joten kysy rohkeasti apua ammattilaiselta kuntosaliltasi. Ammattilainen huomaa nopeasti, missä mennään vikaan, jos treenisi ei kehity ja kuntosi ei kohene. Tsemppiä treeniisi ja älä luovuta vastoinkäymisissä!