Ikäihmisten liikuntasuositus on hyvä ottaa huomioon, kun ikää tulee lisää. Ikäihmisen kuntoilu ei ole ollenkaan vähäpätöinen juttu, päinvastoin. Liikunta nuorentaa sydäntä, se auttaa pysymään terveenä ja tuo elinvuosia lisää. Kukapa meistä ei näitä asioita itselleen toivoisi!
Kaikista tärkeintä ikäihmiselle on välttää liikkumattomuutta. Ikäihmisten liikuntasuositukset eivät juurikaan eroa nuorten tai keski-ikäisten liikuntasuosituksista. Jos liikuntaa on harrastanut nuoresta asti, on sen harrastaminen vanhempanakin helpompaa. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa.
Meillä Suomessa kaikille yli 18–vuotiaille suositellaan kestävyysliikuntaa ainakin 2,5 h viikossa tai vaihtoehtoisesti rasittavampaa liikuntaa 1,25 h viikossa. Hyvä olisi liikkua ihan joka päivä.
Kestävyysliikunta vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, paksusuolen syöpään, osteoporoosiin, sepelvaltimotautiin ja aikuisiän diabetekseen. Liikkuminen auttaa painonhallinnassa sekä pitää tuki- ja liikuntaelimet kunnossa.
Kaikille aikuisille suositellaan myös vähintään kaksi kertaa viikossa lihaskuntoharjoittelua. Sen harjoittaminen ylläpitää ja lisää lihaskuntoa, sekä liikehallintaa.
Liian usein ihminen jättää ikääntyessään lihaskuntoharjoittelun pois, vaikka sen merkitys korostuu, kun ikää tulee lisää. Hyvä lihaskunto auttaa meitä vanhana nousemaan sängystä aamulla, nousemaan ylös, jos kaadumme ja kapuamaan rappuset.
Lihasvoimaharjoittelu on turvallinen liikunnan muoto iäkkäille ihmisille, kunhan liikkeet suoritetaan hallitusti ja rauhallisesti oikealla tekniikalla. Harjoitteluohjelma kannattaa laatia ammattilaisen kanssa.
Ikäihmisen liikuntasuositus sisältää myös tärkeänä osana yli 60-vuotiaille, nivelten liikkuvuutta ja tasapainoa ylläpitävää ja kehittävää liikuntaa. Esimerkiksi venyttely ja rentoutustunteja. Kehoa olisi hyvä huoltaa vähintään kerran tai kaksi viikossa.
Myös ravinnolla on suuri vaikutus ikääntyneiden terveyteen ja toimintakykyyn. Oikeanlainen ravitsemus ehkäisee ikääntyvän sairauksia, nopeuttaa toipumista ja parantaa vireyttä sekä elämänlaatua.
Kun ikää tulee lisää, on riittävästä energian ja ravintoaineiden saannista, erityisesti proteiinin, pehmeän rasvan, kuidun, C- ja D-vitamiinien ja nesteen saannista tärkeää huolehtia. Näiden vaje voi aiheuttaa lihaskatoa, joka heikentää liikunta- ja toimintakykyä sekä kehon hallintaa. Tämä lisää kaatumis- ja murtumavaaraa.
Valitettavasti ruokahalu voi heikentyä ikääntymisen myötä. Pienestä ruokamäärästä on vaikea saada riittävästi energiaa, proteiineja ja muita ravintoaineita. Tämän seurauksena ikääntynyt laihtuu tahattomasti, mikä seurauksena voi olla toimintakyvyn heikentyminen ja pahimmillaan infektiokierre.
Fyysisten terveyshyötyjen lisäksi, liikunta tuo myönteisiä vaikutuksia ikääntyneen mielialaan, kognitiivisiin toimintoihin ja itseluottamukseen. Liikunta parantaa ikäihmisen unenlaatua ja vähentää ahdistuneisuutta, sekä jännittyneisyyttä.
Voisi sanoa, että ikääntyvä kuntoilija saa usein elämälleen sisältöä liikunnasta. Liikuntamuodosta riippuen, kuntoiluun voi myös liittyä ystävien tapaamista, sekä muita sosiaalisia kontakteja.
Liikunta tuo iloa, se on selvää. Oli liikkuja sitten minkä ikäinen tahansa.