Väsymys treenin jälkeen voi olla lamauttava. Kun on hyvä flow ja treeni tuntuu kulkevan, ylimääräisestä energiasta ottaa helposti kaiken irti. Tällöin treenaa jopa turhan kovaa ja lepopäivät jäävät vähiin. Tämä kostautuu jossain vaiheessa ja näkyy väsymyksenä.
Treenin kulkiessa hienosti ja motivaation ollessa kohdallaan, on vaikea alkaa jarruttelemaan. Hyvät tulokset kannustavat jatkamaan ja suorittamisen keskellä ei välttämättä kuuntele kehoaan. Pitkäaikainen ylisuoriutuminen alkaa kuitenkin tuntumaan kehossa, koska keho kaipaa lepoa. Monesti unohdetaan se fakta, että kehitys tapahtuu nimenomaan levossa.
Keinot ylläpitää sopivaa treenitahtia ja välttää väsymys
- Suunnittele treeniohjelmasi huolella. Sopivassa suhteessa treeniä ja lepoa. Jos oma tietämys ei riitä tasapainoisen ohjelman suunnitteluun, tee suunnitelma yhdessä ammattilaisen kanssa. Hän osaa ottaa huomioon lepopäivät treenin lisäksi.
- Treenaa sekä kovaa, että hiukan lempeämmin. Tee HIIT-treeniä, juokse kunnon hikilenkkejä tai vedä porrastreenejä. Tee kuitenkin myös kevyempää palauttavaa treeniä, pitkiä kävelylenkkejä, joogaa, pilatesta tai juokse matalalla sykkeellä.
- Kuuntele kehoasi, mitä se sinulle kertoo. Jos tunnet, että olet voimissasi, voit tehdä rankemman treenin. Seuraava treeni olisi kuitenkin hyvä olla palauttava. Jos tunnet itsesi väsyneeksi esimerkiksi työpäivän jälkeen, voit tehdä pienen kävelylenkin tai ottaa illan levon kannalta. Yleensä seuraavana päivänä vireystasosi on levon jälkeen taas parempi.
- Muista myös syödä hyvin ja säännöllisesti. Verensokeri säätelee jaksamistasi. Jos edellisestä ruokailusta on liian kauan aikaa, tuntuu se väsymyksenä, kun verensokeri on alhaalla. Syö myös terveellisesti. Sokeriset herkut nostavat verensokerin hetkessä ylös, mutta sen jälkeen tulee romahdus, jonka johdosta väsymys iskee. Jätä siis herkuttelu minimiin ja syö fiksusti, näin verensokeri pysyy tasaisena ja vireystaso hyvänä koko päivän.
- Kiinnitä huomiota unirytmiisi. Pyri nukkumaan vähintään 7-8 tuntia yössä laadukasta unta. Jokaisen elämässä on tilanteita, jolloin unirytmi häiriintyy ja unen laatu kärsii. Vältä stressiä ja hae apua ajoissa univaikeuksiisi, jos tuntuu, ettet itse omin toimin pysty vaikuttamaan yöunen laatuun.
Väsymys treenin jälkeen syö motivaatiota
Liikunta saa hyvän olon ja adrenaliinin virtaamaan. Liikunta auttaa myös jaksamaan ja takaa yleensä hyvät yöunet. On kuitenkin selvää, että jokainen tuntee joskus väsymystä treenin jälkeen. Se tarkoittaa usein sitä, että treeni on ollut toimiva ja tehokas.
Jos väsymys treenin jälkeen on toistuvaa ja tunnet, että väsymys on lamaannuttavaa, on aika hellittää vauhtia. Jatkuva väsymys uhkaa myös motivaatiota, joten kotisohvalle linnoittautuminen alkaa tuntumaan houkuttelevammalta vaihtoehdolta. Ota siis väsymyksen merkit tosissasi. Muista kuitenkin, että liikunnan on tarkoitus tuoda iloa ja hyvää mieltä. Sen ei ole tarkoitus tuntua puurtamiselta ja pakkopullalta. Iloa liikkumiseen!