Liike on lääke, sanotaan. Usein lääkärit ja terveydenhoitajat suosittelevat säännöllistä liikuntaa, mutta harva tarkentaa ja kertoo, minkälaisesta liikunnasta olisi eniten hyötyä. Jos haluat tietää vaikuttavimmat ja helpoimmat liikuntamuodot terveyden ja vastustuskyvyn parantamiseen, jatka lukemista.
Erilaisia liikkumisen muotoja ja tapoja on loputon määrä, ja jokaisella ihmisellä on omat liikuntamieltymyksensä. Me ihmiset olemme kuitenkin hyvin samanlaisia pohjimmiltamme. Jokaisen keho tarvitsee normaalisti toimiakseen ja terveenä pysyäkseen jonkin verran kestävyysliikuntaa ja sopivasti lihaskuntoharjoittelua.
Kestävyysliikunta
Terveysnäkökulmasta liikunnan – kestävyysharjoittelun tai lihaskuntoharjoittelunkaan – ei tarvitse olla ankaraa itsensä rääkkäämistä. Tutkimusten mukaan kävely on paras kestävyysharjoittelumuoto hyödyt haitat ja riskit huomioiden. Ja onhan selvää, että kävely on kaiken liikkumisen ja liikunnan perusta. Ihmisen kyky kävellä ja juosta pitkiä matkoja on kaikkien eläinlajien parhaimmistoa, sillä lantiomme ja selkärankamme on kehittynyt tätä tekemään. Jos istumme tai makaamme liikaa, muun muassa selkämme, lonkkamme ja polvemme alkavat oireilla.
Foreverin kuntosaleilla on laaja valikoima laitteita kestävyysliikunnan harjoittamiseen mukavasti sisätiloissa. Soutulaitteella soutu, juoksumatolla omaan tahtiin eteneminen sekä kuntopyörällä pyöräily ovat yleisimpiä tapoja kehittää kestävyyttä ja parantaa terveyttä ja vastustuskykyä kuntosalilla.
Tässä muutamia seikkoja, jotka kannustavat kestävyysliikuntaan:
Jo tunti viikossa jaettuna esimerkiksi kahteen tai kolmeen liikuntakertaan tuo kaikki nämä terveyshyödyt. On myös hyvä pitää mielessä, että mitä rasittavampaa liikkuminen on, sitä suuremmaksi sen riskit kasvavat hyötyyn nähden. Siksi suosittelemme, että harjoittelet kevyesti tai maltillisesti mutta monta kertaa viikossa – se on turvallisempi vaihtoehto kuin armoton hikirääkki kerran viikossa.
Lihaskuntoharjoittelu
Lihaskuntoharjoittelun hyödyt ovat osin samoja kuin kevyen kestävyysharjoittelun, mutta lihaskuntoharjoittelulla on myös muita merkittäviä terveyshyötyjä. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että esimerkiksi niska-, hartia- ja selkäkivuista on mahdollista päästä pysyvästi eroon oikein suunnitellulla lihaskuntoharjoitusohjelmalla.
Tuki- ja liikuntaelinhyötyjen lisäksi hyvä lihaskunto tuo muitakin terveyshyötyjä. Lihaskuntoharjoittelu
Vastustuskyvyn parantamisessa ja perustana ovat siis terveellisen ja monipuolisen ruokavalion lisäksi säännöllinen liikunta. Jos aloitat liikunnan pitkän tauon liian tarmokkaasti, esimerkiksi hengitystieinfektioiden riski kasvaa. Kun haluat saada parhaan hyödyn liikunnan terveyshyödyistä, tee liikkumisesta rutiini*. Liikunnan tulisi olla säännöllistä ja sopivan rasittavaa. Liikkumistapojen pitäisi kuormittaa sydäntä, verisuonistoa ja keuhkoja kestävyysliikunnan kautta ja tuki- ja liikuntaelimiä eli lihaksia ja niveliä lihaskuntoharjoittelulla. Kysy meiltä lisää!