Tasapainoilu arjen pyörteissä saattaa olla todella uuvuttavaa. Työn, liikunnan ja vapaa-ajan yhdistäminen toimivaksi kokonaisuudeksi aiheuttaa paineita monelle. Ei ihme, että tasapainoisen terveellisen elämän tavoittelu, muuttuu suorittamiseksi. Usein valitettavasti juuri liikunta jätetään pois, koska se koetaan kuormittavaksi raskaan päivän päätteeksi. Ilta sohvalla on houkuttelevampi vaihtoehto.
Liikunta on kuitenkin erittäin tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Jotta näin ikävästi ei pääsisi käymään, olisi hyvä löytää jokin tapa, jolla edistää omaa hyvinvointia sekä henkisesti että fyysisesti. Näin elämän saa taas haltuun ja kiireen ja stressin hallisteminen on helpompaa.
Kokeile veloituksetta kolme päivää joogaa, pilatesta ja muita kehonhuoltotunteja. »
Mindfulness on noussut pinnalle etsiessämme tapoja tasapainoiseen elämään. Mindfulnessin eli tietoisen hyväksyvän läsnäolon juuret juontavat meditaatioon. Saatamme jatkuvasti murehtia menneitä tai haaveilla tulevasta, vaikka olisi hyvä keskittyä nykyhetkeen ja hyväksyä asiat sekä ottaa ne vastaan sellaisina kuin ne ovat. Mindfulness vähentää tutkitusti stressiä ja opettaa tunnehallinnan taitoja. Opimme palaamaan nykyhetkeen ja tiedostamme kehomme paremmin.
Tietoisuustaitoja voi harjoittaa joko meditaatio- tai Mindfulness -kursseilla. Harjoitteita voi kuitenkin tehdä myös itse. Mindfulness-harjoitteen voi tehdä käytännössä missä tahansa; kotisohvalla, työmatkalla, lounastunnilla tai illalla ennen nukkumaanmenoa. Tärkeintä on, että pysähdyt hetkeksi, suljet silmäsi, hengität ja keskityt nykyisyyteen. Näin saat yhteyden omaan kehoon, tunnistat erilaisia tunteita ja tunnetiloja sekä hyväksyt ne sellaisinaan.
Harjoitteiden teko on hyvä aloittaa hengityksestä. Asetu paikoillesi mukavasti, sulje silmäsi ja ala hengittelemään rauhalliseen tahtiin. Kun rauhoitut voit alkaa pikkuhiljaa kuuntelemaan itseäsi. Miltä minusta tuntuu juuri nyt? Onko kipuja, päänsärkyä, niskat jumissa? Onko hengitys raskasta vai kepeää? Auttaako syvään hengitys näihin tunnetiloihin? Negatiiviset tunnetilatkin on hyvä tiedostaa ja antaa niiden tulla hengityksen aikana tietoisuuteen. Harjoituksia voi jatkaa myöhemmin, jos harjoite tuntuu sillä hetkellä vaikealta. Ole armollinen itsellesi.
Kiireisen päivän aikana keskittymiskykymme kärsii. Olemme jatkuvasti tavoitettavissa ja ajatukset sinkoilevat. Aluksi rauhoittuminen ja läsnäolo saattavat tuntua jopa yllättävän hankalilta. Harjoituksia sitkeästi tehtäessä, nykyhetkeen palaaminen on aina vain helpompaa.
Mindfulnessin hyödyt ovat kiistattomia. Hyväksyvät tietoisuustaidot auttavat tunteiden hallintaan poistamalla stressiä, ahdistusta ja masennusta. Menetelmä on oiva myös kivun lievittämiseen. Säännöllisillä harjoituksilla saavutat onnellisemman olotilan, hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet ja olet rennompi kuin koskaan.
Terve, tasapainoinen mieli on avain myös fyysiseen terveyteen ja vastustuskykyyn. Keho jaksaa taistella terveyttä uhkaavia ulkoisia hyökkäyksiä vastaan. Olo on kokonaisvaltaisesti parempi ja energisempi. Vastoinkäymiset on helpompi hyväksyä ja ottaa vastaan. Suuretkaan vastoinkäymiset eivät tunnu ylitsepääsemättömiltä.