Raskaus ja kuntosali sopivat mainiosti yhteen. Kuntosaliharjoittelua ei tarvitse lopettaa raskauden ajaksi, mutta kuntosaliharjoittelussa on hyvä ottaa kuitenkin huomioon kasvava vatsa ja raskauteen sopiva treenaaminen.
Alkuraskaudesta voit liikkua vielä samalla tavalla kuin ennen raskauttakin. Kuuntele kuitenkin heti alusta asti omaa kehoasi. Jos jokin ei tunnu hyvältä, älä tee sitä. Kuntoilun voit aloittaa hyvin myös raskauden aikana, vaikka et olisi aikaisemmin liikkunutkaan.
Kaikki lajit, joissa on paljon tärähtäviä liikkeitä, nopeita suunnanvaihtoja tai hyppyjä kannattaa jättää tauolle raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen. Ota tämä huomioon myös kuntosalilla kuntoillessasi. Syynä se, että kehon nivelet löystyvät raskaushormonien takia ja loukkaantumisriski kasvaa.
Kuntosaliharjoittelu sopii hyvin raskauteen, mutta sen lisäksi on hyvä harrastaa myös aerobista liikuntaa, kuten kävelyä, lenkkeilyä, pyöräilyä, luistelua, hiihtämistä, tanssimista, uimista, joogaamista ja pilatesta. Toisella kolmanneksella äidin sykkeen ei tulisi olla yhtäkestoisen 30 minuutin kuntoilun aikana yli 150.
Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana vatsalihasharjoitteita kannattaa jatkaa vain kevennetysti. Perinteiset vatsarutistukset kannattaa jättää pois, koska ne aiheuttavat painetta kohdun alueelle. Lantionpohjan lihasten harjoituksia ja keskivartaloa tukevia liikkeitä on hyvä tehdä säännöllisesti.
Isoilla painoilla tehtävät kuntosaliharjoitukset, voimakkaat kierrot, sekä selinmakuulla tehtävät harjoitteet voi jättää tässä vaiheessa raskautta pois. Treenatessa on tärkeä säilyttää hyvä asento ja käyttää laitteissa hieman pienempiä painoja. Raskausaikana ei kannata rakentaa lihaksia, vaan pelkästään ylläpitää niitä.
Oikeanlaisessa kuntosaliharjoittelussa sinua voi ohjata ja auttaa esimerkiksi Fustra-ohjaaja.
Kohtuullinen liikunta on hyväksi ädille ja vauvalle. Liikunta lievittää äidin stressiä ja se on sikiön hyvinvoinnille tärkeää. Raskauden jälkeinen palautuminen on helpompaa, jos raskausaikana liikkuu ja pitää kunnostaan huolta.
Kuntosalille kannattaa mennä kaikessa rauhassa, jotta treenaaminen on mahdollisimman stressitöntä ja sujuvaa. Jos sinulla on jo ennestään lapsia, niin voit viedä lapset esimerkiksi kuntoklubisi lapsiparkkiin viihtymään oman kuntoilusi ajaksi. Treenaaminen raskausaikana pitäisi olla sellaista, että se tuo hyvää oloa ja ylläpitää kuntoa, joten stressi pois treenaamisesta. Nyt ei ole aika tehdä maksimisuorituksia, vaan kuunnella kehoaan ja turvata vauvan hyvinvointi.
Vaikka et olisikaan tehnyt kuntosaliharjoittelua ennen raskautta, voit rohkeasti aloittaa nyt lihaskuntoharjoittelun. Ota yhteyttä ja kerää talteen parhaimmat ohjeet, miten kuntoilla turvallisesti raskaudenkin aikana. Koskaan ei ole huono aika aloittaa omasta kunnostaan huolehtimista ja terveellistä elämää.