Forever - onnistumisen asiantuntija

Kuntosalilla harjoittelu on mainio tapa ylläpitää ja kehittää lihaskuntoa. Salilla treenaaminen on moneen muuhun lajiin verrattuna helppoa, sen voi aloittaa kuka tahansa ja milloin tahansa. Jotta harjoittelu olisi turvallista, tehokasta ja taloudellista kannattaa välttää nämä yleisimmät kuntoilijan virheet:

Aloittaminen ilman asiantuntijan opastusta

Vaikka kuntosaliharjoittelu ei monesta muusta lajista poiketen vaadi minkäänlaista alkeiskurssia on ainakin ensimmäisille treenikerroille hyvä ottaa ammattilainen avuksi opastamaan. Vaikka joku kaverisi olisi käynyt salilla vuosia ja tarjoutuisi laatimaan sinulle treeniohjelman ei hän ammattilaisesta poiketen osaa opettaa mikä on sopiva liike aloittelijalle, miten se tehdään oikein tai kuinka suuria painoja kannattaa käyttää. Myös ForeCrossin alkeiskurssilla oppii vapaapainoharjoittelun perusteet ja se on oiva kurssi kuntosaliharrastuksenkin aloittajalle.

Hyvin yksipuolinen treenaaminen

Kuntoillessa kannattaa suosia monipuolisuutta. Monipuolisuus voi tarkoittaa kuntosalilaitteiden lisäksi vapaita painoja, kehonpainoliikkeitä ja kestävyysharjoittelua vaikkapa ryhmäliikunnan merkeissä. Kuntosalilaitteet ovat hyviä aloittelijoille mutta mahdollisimman pian olisi hyvä lisätä treeniohjelmaan myös jotain muuta – vapailla painoilla ja kehon omalla painolla harjoittelu kehittää vartalon hallintaa, aktivoi keskivartalon lihaksia ja tukee arjessa selviytymistä laitteita huomattavasti tehokkaammin.

Itseluottamuksen puute

Varsinkin naisia vaivaa salilla usein itseluottamuksen puute joka esiintyy liian pienien painojen kilistelynä tai vajaina liikeratoina. Aloittelijan ei kannata lähteä rohmuamaan maksimipainoja mutta omalle edistymiselleen tulee helposti sokeaksi. Jos tuntemuksissa tai tuloksissa ei näy muutoksia viikkoihin treenaat luultavasti liian kevyesti.

Liian intensiivinen kuntoilu

Treenaaminen ”koko rahan edestä” ei ole kannattavaa. Parhaan kehityksen takaamiseksi ei tarvitse ehtiä kaikkiin laitteisiin, rykiä menemään hirveällä temmolla tai jumpata joka ikinen päivä: päin vastoin, kehitys tapahtuu levossa ja tehdäksesi tehokkaan kuntosalitreenin tarvitset loppujen lopuksi hyvin vähän aikaa ja vain muutamia liikkeitä. Toimiva kuntosaliohjelma ja liikuntasuunnitelma edistävät hyvää lopputulosta.

Tavoitteet

Minkä takia treenaat? Jokaisella on salilla käymiseen varmasti joku syy. Onko tavoitteesi realistinen? Jos tavoitetta ei ole tai se ei ole fysiikan lakien raameissa saavutettavissa lopahtaa treeni-into helposti alkutekijöihinsä. Kannattaa asettaa itselleen saavutettavissa oleva tavoite jonka pystyy palauttamaan mieleensä aina lorvikatarrin iskiessä. Myös lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet motivoivat liikkumaan. Lyhyen aikavälin tavoite voi olla esimerkiksi: ”liikun jotta saan energiaa arkeen/tulen paremmalle tuulelle” ja pitkän aikavälin tavoite: ”liikun jotta pysyn terveenä ja elinvoimaisena jatkossakin.”

Suurin kaikista virheistä on kuitenkin kuntosaliharjoittelun aloittamisen pelkääminen. Kuntosalilla käyvät kaikenikäiset ja kokoiset ihmiset eikä laadukkaalla ja henkilökuntaa sisältävillä saleilla ketään katsota paheksuen tai oudoksuen.

Rohkeasti mukaan haastamaan itseään kuntosalille – siihen jää koukkuun!

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Marika Airaksinen Ryhmäliikuntaohjaaja

Positiivisen asenteen ja huumorin voimin elävä lahtelainen. Kiinnostuksen kohteena kuntoliikunta sekä kokonaisvaltainen hyvinvointi.