Kuntosaleilla, kaupoissa ja netissä myydään nykyään pitkä liuta erilaisia lisäravinteita. Salilta löytyy ainakin se yksi salimake, joka ravistelee shakeria ja kulauttaa lisäravinteet kurkusta alas. Lisäravinteet yhdistetään helposti kehonrakennukseen ja kovaan treeniin, mutta tarvitseeko tavallinen kuntoilija lisäravinteita?
Lisäravinteet on tarkoitettu ruokavalion tueksi – ruoan lisäksi – niin kuin niiden nimikin jo kertoo. Lisäravinteilla ei ole tarkoitus korvata monipuolista ja terveellistä ruokavaliota, vaan mahdollisuuksien mukaan optimoida lisäravinteiden ravintoaineista saatava hyöty.
Keskitytään tässä lisäravinteista ehkäpä yleisimpään eli lisäproteiiniin. Olet varmasti törmännyt jossain yhteydessä proteiinijuomaan. Joko nähnyt salin jääkaapissa valmiita palautusjuomia tai kenties nähnyt kaupan hyllyllä ison pussin proteiinijauhetta.
Kokonaisuuden kannalta on tärkeää, että saat päivittäin riittävästi proteiinia. Riittävä proteiininsaanti turvaa lihasmassan säilymisen. Jos saat päivittäisestä ruuasta riittävästi proteiinia ei lisäproteiinille ole välttämätöntä tarvetta. Tavallisen ihmisen proteiinin tarve voidaan laskea 1,1-1,3 x oma elopaino grammoina. Lihaskasvuun tähtäävän urheilijan proteiinin tarve on korkeampi ja se voidaan laskea 1,4-1,8 kertoimella. Esim. 60 kg painavan liikunnallisesti aktiivisen urheilevan henkilön proteiiniin tarve olisi 108 grammaa (1,8 x 60).
Proteiinijuoman nauttiminen treenin jälkeen takaa riittävän proteiinin saannin, mutta myös palauttaa nestetasapainoa. Siinä mielessä proteiinijuoman nauttiminen treenin jälkeen voi olla kuntoilijallekin hyväksi. Pieni välipala voi auttaa myös jaksamaan kotiin asti kunnon ruuan ääreen. Tällöin saatetaan välttyä esimerkiksi kotimatkalla kaupassa käydessä mieliteko-ostoksilta, kuten suklaapatukoilta.
Treenin jälkeen verenkierto on myös vilkastuneempi ja tällöin keho on vastaanottavaisempi ravintoaineille. Siinä mielessä proteiinijuomalla voidaan helposti täyttää tämä kehon tarve ravintoaineille liikunnan jälkeen.
Listataan alle vielä hyödyt mitä lisäproteiinista voidaan saada. Lisäproteiinin nauttiminen ei siis ole välttämätöntä, mutta kuntoilija voi halutessaan hyödyntää lisäproteiinia liikunnan yhteydessä.
Proteiinijuoman hyödyt:
Lähde: Juha Hulmi, Lihastohtori, 2015