Miksi uusien terveyttä edistävien rutiinien muodostaminen on niin vaikeaa? Niiden rakentumiseen ja vakiintumiseen voit vaikuttaa kiinnittämällä huomiosi muutamaan seikkaan. Mieti alkuun, miksi muutos on sinulle tärkeää. Sen kirkastaminen mielessä vahvistaa motivaatiota ja sytyttää tekemisen kipinän. Entä mahdollistaako ympäristö muutoksen? Jos ei, mitä sille voisi tehdä? Kartoita myös taitosi – millä keinoin toteutat muutokset parhaiten?
Esittelen seuraavassa tutkittuja keinoja pysyvän muutoksen tekemiseen ja onnistumiseen.
Vanhan epäedullisen tavan voi korvata uudella, hyvinvointia pitkällä tähtäimellä edistävällä tavalla. Toisin sanoen uudet kokeilut voi “ohjelmoida” tottumuksiksi, eli rutiineiksi.
Pyri siis harkinnasta tekoihin ja siihen että toistuvat teot samassa tilanteessa johtaisivat automaattiseksi toiminnaksi. Automatisointi onkin avain pysyvään ja kestävään muutokseen. Tee tekemisen aloittamisesta mahdollisimman helppoa ja toistuvaa. Yksinkertaiset ohjeet ja ohjattu käyttöönotto helpottavat. Vertaistuesta on todennäköisesti myös apua muutosten tekemiseen. Arvostava ja kannustava vuorovaikutus on motivoivaa vuorovaikutusta.
Uusien rutiinien automatisointiin ei mene ikuisuus, vaan Lally & Gardner 2010 tutkimuksen mukaan siihen menee keskimäärin 66 päivää. Yllä mainituilla keinoilla ja meidän kanssamme onnistut nopeammin ja pysyvämmin.
Lähdeluettelo
Phillippa Lally & Benjamin Gardner (2013) Promoting habit formation, Health
Psychology Review, 7:sup1, S137-S158, DOI: 10.1080/17437199.2011.603640
Anette Palssa. 2019. Motivoiva vuorovaikutus -luentomateriaali. Urheilijan painonhallinta -kurssi, urheiluravitsemuksen perusopinnot. Itä-Suomen Avoin Yliopisto