Monet mieltävät joogan liian haastavana lajina liikuntaa aloittavalle. Usein joogaan liittyy mielikuvia uskomattoman notkeista ihmisistä, joille jooga on elämänkutsumus. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivät myös ns. tavalliset tallaajat voisi nauttia ja hyötyä joogan harrastamisesta. Joogan voi hyvin myös aloittaa, vaikka ei olisi minkäänlaista aikaisempaa kokemusta liikunnasta.
Hengitys, jota myös joogassa kutsutaan nimellä pranayama, on yksi joogan tärkeimmistä osa-alueista. Joogassa pyritään tavallista syvempään hengitykseen, jolloin koko keho on mukana hengittämisessä. Hengitys ohjaa ja rytmittää harjoitusta sekä auttaa keskittymään kehon kuuntelemiseen ja läsnäoloon. Oikeanlaisen hengitystavan opit pikkuhiljaa käydessäsi joogatunneilla.
Joogan eri suuntauksia on olemassa monta. Yleisiä suuntauksia ovat hathajooga, astangajooga, yin jooga sekä flow jooga. Suomessa hathajooga on tyypillisesti rauhallisempaa joogaa. Astangajooga tunnetaan ”voimajoogana” eli kyseessä on fyysisempi joogalaji. Yin jooga on kaikista rauhallisin, ja se perustuu pitkiin staattisiin venytyksiin. Flow joogan nimi tulee puolestaan siitä, että liikkeet tehdään peräjälkeen yhtenä “virtauksena” hengityksen rytmittämänä.
Eri suuntauksista jokainen löytää itselleen sopivan, eikä harrastamista tarvitse rajoittaa vain yhteen joogalajiin!
Jooga ei ole vain fyysinen harjoitus. Tavoitteena ei ole niinkään päästä tiettyyn asentoon, vaan keskittyä harjoitukseen kokonaisvaltaisena kehon ja mielen yhteistyönä. Tämän tähden jooga sopii kaikille kuntotaustasta huolimatta.
Periaatteessa mistä tahansa joogalajista voi aloittaa harrastamisen. Jos kuitenkin arastelee, voi olla hyvä lähteä liikkeelle rauhallisesta hathajoogasta tai yin joogasta. Sinun ei tarvitse olla valmiiksi notkea, kun menet joogatunnille. Joogaohjaajat antavat useita vaihtoehtoja asennoille (joita joogassa kutsutaan asanoiksi). Kaikki voivat siis tehdä harjoitustaan omista lähtökohdistaan käsin.
Eikun joogamaan!