Niin minustakin tuntui, yli kymmenen vuotta sitten. Nyt harjoittelen käsilläseisontaa. Mikä siinä päälläseisonnassa on niin vaikeaa? Itselläni suurin este oli pelko. Mutta mieltä voi harjoittaa, aivan kuten lihaksiakin. Ja rohkeus kasvaa harjoitellessa, samoin kuin keskittymiskyky, jota tarvitaan tasapaino asennoissa. Toki pää alaspäin asennoissa tarvitaan käsiin ja yläkehoon lihasvoimaa, samoin kuin keskikehoon. Erityisesti keskivartalon syvät lihakset kannattelevat kehoamme, – niin arkipäivässä kuin urheillessa ja liikkuessakin. Ja bonuksena ryhti paranee.
Keho vai mieli? En tiedä vastausta, mutta uskallan väittää, että ne kuuluvat yhteen, keho ja mieli. Ja sitähän jooga sananmukaisesti tarkoittaakin; yhteyttä. Kehon ja mielen yhteyttä, yksilön ja ympäristön yhteyttä, ihmisen ja luonnon yhteyttä jne. Ihminen on hienovarainen kokonaisuus. Ikävä kyllä kiireen ja stressin keskellä sen helposti unohdamme ja kadotamme kontaktin omaan itseen. Emme huomaa kuinka hartiat nousevat ylös ja kiristyvät, kun tahti kiihtyy ja odotukset omaa itseä kohtaan nousevat. Tässä kohtaa kun osaisi pysähtyä, hengittää rauhallisesti ja syvään ja tietoisesti painaa hartiat alas.
Syvä, rauhallinen ja tasainen hengitys. Sen jälkeen kehoa avaavia ja lämmittäviä liikkeitä. Ja olet valmis tasapaino harjoituksiin. Mutta sinun ei tarvitse aloittaa päälläseisonnasta. Aloita vaikka yhdellä jalalla seisonnasta. Huomaat, että et voi pysyä pystyssä jos hengität kiivaasti. Rauhoita siis hengitys. Ole armollinen itseäsi kohtaan. Joogan tarkoitus ei ole rikkoa kehoa eikä mieltä, vaan päinvastoin, löytää kehonhallintaa ja sitä kautta mielen hallintaa. Ja nämä kulkevat käsi kädessä.
Keskivartalon syvistä lihaksista lähtevä kannatus pitää sinut pystyssä, olet sitten pää ylös tai alas tai sivulle päin, vain painopiste muuttuu. Maan vetovoima pitää huolen siitä, että joku osa kehostasi koskettaa maata. Eläimille ja lapsille tämä on täysin luonnollista. He eivät myöskään pelkää, että kaatuessaan taittavat niskansa, vaan luottavat että vain pyörähtävät pehmeästi. Luottamus oman kehon kannatukseen on tärkeää kun teet tasapaino asentoja. Seiso lattialla, molemmat jalat tukevasti maassa. Sulje silmäsi ja sitten kuvittele seisovasi 50 metriä korkean pylvään päällä. Horjuttaako? Pelottaako? Juuri tästä on kysymys jooga asennoissa; kehon ja mielen tasapainon harjoittamisesta.