Ryhmäliikunta on tehokas, turvallinen ja hauska tapa sekä ylläpitää että parantaa kuntoa. Ammattitaitoisten ohjaajien ansiosta voit heittää aivot narikkaan ja keskittyä tekemiseen – parhaillaan tunnin mittainen liikuntatuokio on kuin lyhyt loma ja pakomatka arjen pyörrytyksistä. Seuraavien vinkkien ansiosta saat täyden hyödyn irti jumppaamisesta.
Valikoi kunnon eri osa-alueita kehittäviä tunteja. Rytmikyvyn ja raivokkaan kalorienpolttamisen lisäksi jumpissa on mahdollista kehittää voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Forever -kuntoklubeilla tunnit on jaoteltu haastavuustasonsa ja tavoitteidensa mukaan luonnonelementteihin: metsä, kivi, tuli sekä ilma joiden avulla on helppo rakentaa monipuolisesti haastava liikuntasuunnitelma. Älä epäröi kysyä henkilökunnalta apua!
Tarkkaile omaa edistymistäsi. Jos käyt säännöllisesti esimerkiksi Pump -tunnilla, kirjaa ylös käyttämäsi painot. Omalle kehitykselleen tulee helposti sokeaksi joten muista lisätä painoja ja tehoja säännöllisin väliajoin.
Mieti, mikä motivoi sinua treenaamaan. Yksi ryhmäliikunnan parhaista puolista on se, että tunti tulee käytettyä positiivisen ryhmänpaineen ansiosta tehokkaasti vaikka itseä kuinka vaivaisi lorvikatarri. Pidä tavoitteesi tiukan paikan tullen tai loppurutistuksen hetkellä mielessäsi niin saat ekstratehon irti tunnista – kroppa tekee sen mitä pääkoppa käskee! Uskalla kuitenkin myös ottaa kevyemmin jos olet toipumassa sairaudesta tai aloitteleva liikkuja, käythän jumpissa omilla ehdoillasi ja itseäsi varten, et ohjaajaa tai kanssajumppaajia miellyttääksesi.
Ravinnon merkitys ja ajoitus etenkin kovatehoisilla sekä hyppyjä sisältävillä tunneilla on suuri. Noin 3-4 tuntia ennen rankkaa treeniä olisi hyvä syödä isompi ateria ja 1-2 tuntia ennen vielä kevyt välipala. Jos käyt aamutunneilla, herää tarpeeksi ajoissa nauttimaan aamiaista äläkä koskaan treenaa tyhjällä vatsalla! Pidä myös treenilaukussasi mukana hiilihydraattipitoinen välipala minkä voit nauttia heti harjoittelun jälkeen.
Erilaiset tekniset vempaimet tuovat lisäboostia treeniin. Sykevyö sekä salin tarjoamat sykeohjatut tunnit motivoivat, varmistavat oikealla sykealueilla liikkumisen sekä antavat tärkeää tietoa harjoitusvaikutuksesta ja palautumiseen vaadittavasta ajasta. Myös erilaiset internetsovellukset joihin kirjataan tehdyt treenit ja tavoite auttavat pysymään perillä omasta edistymisestä.
Jumpat sisältävät aina lyhyehkön lämmittelyn sekä palauttavat venytykset. Etenkään ennen lihaskuntotunteja ei tee pahaa lämmitellä itsenäisesti vaikkapa kymmenen minuuttia juoksumatolla tai crosstrainerilla kevyesti. Myös saman mittainen jäähdyttely esimerkiksi soutaen, pyöräillen tai kotiin kävellen nopeuttaa palautumista sekä pienentää loukkaantumisriskiä.
Pidä vähintään kaksi kehinhuoltopäivää viikossa ja pidä mielessä, että kehitys tapahtuu levon aikana. Lepopäivinäkään ei tarvitse juurtua kiinni sohvaan, vaan ne voi käyttää tehokkaasti vaikkapa syvävenytellen, foamrollaillein tai kevyesti kävellen. Kokeile rohkeasti myös muita lajeja, kuten suosittua Fustra-harjoittelua.