Golfaajan oma keho on sujuvan pelin kannalta erittäin tärkeä. Voidaan jopa sanoa, että tärkein maila on pelaajan keho. Svingissä selkärankaan kohdistuva voima on 8-9 kertaa pelaajan oman painon verran. Hyvä tasapaino läpi lyönnin mahdollistaa luotettavan ja toistettavan suorituksen. Kehon tulee olla riittävän vahva ja liikkuva, jotta loukkaantumisilta ja vammoilta vältytään. Lihasten kireys tai nivelten alentuneet liikeradat voivat aiheuttaa häiriöitä kineettiseen ketjuun. Silloin syntyy helposti tekniikkavirheitä, kun lyönnin voima lähtee ylävartalosta koko kehon sijaan.
Joogalla on pitkät perinteet. Sana jooga tarkoittaa yhdistämistä: kehon ja mielen, liikkeen ja hengityksen yhdistämistä. Lajin pitkän perinteen aikana on kehittynyt useita suuntauksia. Eri suuntausten harjoitukset poikkeavat toisistaan ja kehittävät fyysisiä osa-alueita hieman eri tavoin. Yin jooga on hyvin pehmeä ja lempeä harjoitus kehittäen erityisesti liikkuvuutta ja ulottuen syvälle kudoksiin. Astangajooga on rasittavampaa, dynaamista ja fyysistä. Se kehittää liikkuvuutta, kehonhallintaa ja lihasvoimaa. Yoga flow:ssa asanat eli jooga-asennot yhdistetään liikejatkumoiksi hengityksen avulla. Harjoitus kehittää sekä pinnallisia että syviä lihaksia. Kaiken kaikkiaan monet asanat kehittävät golfissa kovalle rasitukselle joutuvia kehon alueita eli jalkoja, lantiota, käsiä sekä keskivartalon lihaksia.
Yleisimmät vaivat golfaajilla ovat alaselkäoireita. Aiheuttajana on usein liian heikko keskivartalon tuki sekä lonkkanivelten heikentynyt liikkuvuus. Lyönnissä lannerangan tulee olla stabiili. Mikäli lonkkien liikkuvuus on heikentynyt, rotaatiota tulee usein myös lannerangan alueelle. Golf rasittaa kehoa toispuoleisesti. Lajissa tavallista on yksipuolinen ja paljon toistoja sisältävä harjoittelu, joka voi lisätä selkävaivojen riskiä. Joogassa tavoitteena on kehon symmetria, jolloin liikkuvuus ja voima kehittyvät kehossa tasaisesti molemmin puolin.
Golf pelinä on hyvin suorituskeskeistä ja ponnistelua vaativaa. Joogaharjoitus on vapaa suorituksesta, liikkeet tehdään omaa kehoa ja sen päivän tuntemusta kuunnellen. Asanoiden harjoittaminen aktivoi parasympaattista hermostoa ja siten laskee stressihormonien määrää kehossa. Tietoinen hengitys liikkeiden tahdissa ja oikean hengitystekniikan omaksuminen voi auttaa myös golfissa: jooga rauhoittaa mieltä ja voi parantaa keskittymistä myös pelikentällä.
Jooga kehittää loistavasti kehon tuntemusta. Tietoisen harjoittelun kautta on mahdollista oppia tulkitsemaan tuntemuksiaan ja reaktioitaan. Kun kehittyy taito kuunnella, niin ihminen oppii paremmin myös vastaamaan kehon tarpeisiin. Ymmärrys eri puolien liikkuvuuden ja lihasvoiman epätasapainosta mahdollistaa harjoittelun kautta tasapainoisemman kehon saavuttamisen. Kun joogaa harjoittaa pidempään myös mielen tuntemus kasvaa.
Kaiken kaikkiaan joogan avulla on mahdollista parantaa suoritusta golfissa ja nopeuttaa palautumista sekä ehkäistä loukkaantumisia. Monipuolisuutensa takia laji on erinomainen lisä golfaajan harjoitteluun.
Lähde: http://www.golfjooga.fi