Tänä päivänä puhutaan paljon termistä ”sokeririippuvuus”. Tieteellisestä näytöstä ei olla ihan yhtä mieltä, että voiko sokeririippuvuus olla rehellisesti riippuvuus, mutta fakta on se, että käytämme todella paljon arjessamme sokeria – joko sellaisenaan tai piiloversiona.
Jos tavoitteenasi on päästä herkkuhimosta eroon, väittäisin, että itsehillintää voi harjoittaa ja herkuista kieltäytymisen tahdonvoimaa kasvattaa, mutta itsehillintää ei ole, eikä tarvitse olla, jos on nälkä. Tärkeintä olisi siis oppia tunnistamaan milloin sinun on nälkä ja milloin oikeasti tekee jotakin mieli.
Lue myös: Näin pääset eroon selluliitista
Monesti pitkän, uuvuttavan ja huonosti nukutun yön jäljiltä tekee mieli jotakin hyvää, on se sitten lasillinen punaviiniä tai lempimakeisiasi.
Jos ihminen nukkuu kuusi tuntia yössä, voi kokea olevansa virkeä sillä ei muista miltä tuntui, kun nukkuikin kahdeksan tuntia yössä. Samalla tapaa, jos ihminen syö kaksi ateriaa päivässä, ei välttämättä koe nälkää. Sanotaan, että ei väsytä, ei ole nälkä – mutta herkut kyllä silti maistuisi.
Kun tekee aivan järjettömästi mieli herkkuja, ihan joka kerta mieliteolle ei ole tarvetta antautua. Alla oleva viiden portaan suunnitelma antaa ohjeet toimia sokerihampaan kolotuksen iskiessä:
Älä missään nimessä tee töitä samalla. Jos siis juuri olet syönyt lounaan, mutta karkkihammasta kolottaa, syö välipala. Jos taas olet tunti sitten syönyt välipalan, syö nyt jo lämmin ruoka. Tunnustele syödyn aterian jälkeen nälkääsi asteikolla 1-5: 5 tarkoittaa että olen kylläinen ja 1 tarkoittaa, että jäi nälkä.
Jos edelleen tekee suklaata mieli, syö vielä ekstravälipala, esimerkiksi pari siemennäkkileipää ja luonnonjugurttia, sekä juo pari lasia vettä.
Syö ainakin puolet laukussasi olevasta hätävara-proteiinipatukasta tai suklainen proteiinivanukas, ja tunnustele sen jälkeen onko nälkä, vai tekeekö edelleenkin mielesi suklaata
Jos edelleen tekee mieli, ok, syö pari palasta suklaata, mutta nojaa selkä seinää vasten ja pistä silmät kiinni. Makustele suklaan makua, miltä se tuntuu suussa ja miltä se tosissaan maistuu. Älä katso televisiota, tee töitä tai selaa puhelinta samalla.
Jos antaudut mieliteolle sellaisessa hetkessä, missä nyt ei niinkään ollut tarkoitus, älä jätä normaaliin ateriarytmiin takaisin palaamista maanantaille vaan palaa heti seuraavalla aterialla takaisin suunnitelmaan. Ota myös repsahduksesta jotakin opiksesi, tarkista siis seuraavana päivänä että syöt riittävän ison aamiaisen ja että varmasti on sen verran eväitä mukana syödäksesi muutaman tunnin välein. Ateriat kannattaa rakentaa kuitupitoisesta hiilihydraatista, hyvistä rasvoista, proteiinista ja hedelmistä, kasviksista tai marjoista.
On sitten kyseessä terveellisempiin elämäntapoihin kiinni pääseminen tai kiinteämpään kuntoon pääsy, hidas muutos on paras muutos. Hidas muutos on pitkä muutos, eli ei ole ollenkaan huono ajatus varautua repsahduksiin ja tehdä suunnitelma miten repsahduksen käydessä etenet. Herkuista saa nauttia, rutiineista saa ja kuuluu poiketa, mutta ei ole terveellistä, jos herkut mahtuvat jokaiseen arkipäivään – vieväthän herkut oikealtakin ruoalta tilaa, ja sitä jos jotakin ihmiskehomme kaipaa.