Forever - onnistumisen asiantuntija

Kehon liikkuvuus vaikuttaa moneen elämän osa-alueeseen kuten uneen, palautumiseen, työhyvinvointiin ja suorituskykyyn. Parempi liikkuvuus poistaa jäykkyyttä ja vähentää usein siitä aiheutuvia kiputiloja. Panostamalla liikkuvuuteesi panostat siis parempaan elämänlaatuun.

Testaa nyt oma liikkuvuutesi ja kehosi tasapaino vain 49 €

Hyvä liikkuvuus on perusedellytys kaikelle harjoittelulle

Käytämme nykyään todella paljon aikaa istumiseen. Istumme töissä, TV:tä katsellessa, internetissä surfatessa, töihin matkustaessa ja niin edelleen. Fyysisen aktiivisuuden puute ja yksipuoliset asennot johtavat etenevissä määrin huonontuneeseen liikkuvuuteen, jäykkyyteen, kehon epätasapainoisuuteen ja tätä kautta alentuneeseen suorituskykyyn ja kipuun. Panostamalla liikkuvuuteesi panostat siis käytännössä parempaan elämänlaatuun ja jaksamiseen arjessa.

Mitä kehon liikkuvuus tarkoittaa?

Liikkuvuuden ajatellaan usein tarkoittavan samaa asiaa kuin venyvyyden, vaikka todellisuudessa nämä käsitteet tarkoittavat hieman eri asioita. Venyvyys on itse asiassa eräänlainen liikkuvuuden alaluokka;

Liikkuvuus tarkoittaa kehon nivelten aktiivista liikelaajuutta
Venyvyys tarkoittaa lihasten passiivista kykyä venyä.

Mitä on lihasepätasapaino?

Kun kehossa on lihasepätasapainoa (esimerkiksi heikentyneen liikkuvuuden seurauksena) tarkoittaa se aina sitä, että lihakset eivät työskentele tasaisesti keskenään. Tämä johtaa siihen, että ”terveetkin” osa-alueet kehosta rasittuvat enemmän, sillä ne joutuvat kompensoimaan huonompaa osa-aluetta. Ajatellaan vaikka olkapäiden ryhtiä sivusta katsottuna; jos olkapää ja koko hartiarengas on kääntynyt eteenpäin, niin hartiarenkaan etu- ja takapuolen lihaksien välillä on epätasapainoinen asento. Lyhentyneet etupuolen lihakset ikään kuin kiskovat olkapäätä väärään asentoon aiheuttaen myös selkäpuolen lihaksille ylimääräistä rasitusta ”taistelussa” tätä kireyttä vastaan.

Lihasepätasapainolle altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi:

  • huono ryhti
  • heikentynyt lihasvoima
  • lihasperäinen jäykkyys
  • nivelten vajaa liikerata
  • kipu tai lihasjännitys

Urheilijalla lihasten välinen epätasapaino voi näkyä suoraan heikentyneessä tuloksessa, kun taas vastaavasti istumatyöntekijällä haitat voivat heijastua jatkuvasti oireilevaan niska-hartiaseutuun. Usein näitä ympäri kroppaa sijaitsevia epätasapainoja on vaikea havaita itse, jonka vuoksi niiden korjaaminen ilman lähtötilanteen kartoitusta on hankalaa.

Miksi kehon liikkuvuus on tärkeätä?

Hyvä liikkuvuus muodostaa pohjan toiminta- ja suorituskyvyllemme. Se sallii laajat liikeradat ilman suurta lihasrasitusta, sillä kudoksien luoma vastus on matalampi. Riittävä liikkuvuus on myös edellytys oikeanlaisille suoritustekniikoille.

Liikkuvuudella on vaikutuksia jokapäiväiseen elämäämme, kuten;

Uneen: Jäykkyys ja kipu voivat vaikuttaa unenlaatuun ja sitä kautta päivittäiseen jaksamiseen
Työhyvinvointiin: Tuki- ja liikuntaelimistön vaivat laskevat työtehokkuutta ja aiheuttavat sairauspoissaoloja
Suorituskykyyn urheillessa: Liikkuvuus vaikuttaa tuloksiin, palautumiseen sekä loukkaantumisriskiin.

Liikkuvuudesta huolehtimisen hyödyt

Vähennät kipuja ja jäykkyyttä: Rajoitteet liikkuvuudessa aiheuttavat useasti ei toivottua kipua ja jäykkyyttä. Tuntuuko olkapäissäsi kireyttä tai sattuuko selkään? Syy saattaa löytyä liikkuvuudesta.

Pienennät loukkaantumisriskiä: Keho tarvitsee tarpeeksi liikkuvuutta toimiakseen täysillä arjessa sekä treenissä. Jäykkyys aiheuttaa lihasepätasapainoa ja nostaa loukkaantumisriskiä.

Parannat suorituskykyäsi: Riittävät liikeradat auttavat voimantuotossa ja räjähtävyydessä. Ehkäpä tähtäimessä on uusi voimaennätys tai syvempi kyykky? Liikkuvuusharjoittelulla saatat parantaa suoritustasi ilman puhtaan voiman kasvatusta.

Nopeutat palautumistasi: Tasapainoinen ja rento keho palautuu nopeammin. Dynaaminen liikkuvuusharjoittelu pitää lihasten aineenvaihdunnan ja nestekierron virkeänä.

image description

TE3 Liikkuvuusanalyysi vain 49 €

    Nimi (pakollinen)

    Etunimi:
    Sukunimi:

    Puhelin

    Sähköposti (pakollinen)

    Keskus