Paljon puhutaan monipuolisen ruokavalion tärkeydestä, mutta pelkkä monipuolisen ruokavalion mainostaminen ei kerro mitä tai miten ruokavalioon voisi lisätä enemmän terveyttä edistäviä aineksia.
Muista tämä: tärkeää on syödä vaihtelevasti eri ruoka-aineita ja välttää yksitoikkoisuutta.
Ruokavalio muuttuu helposti yksipuoliseksi, jos ostoskoriin päätyy aina samoja ruokia. Ruokakaupasta kulkeutuvat helposti samat tutut ruoka-ainekset ja vihannesosaston perinteiset kurkut ja tomaatit, vaikka tarjolla olisi runsaasti muutakin. Kokeile rohkeasti erilaisia aineksia ja kasviksia, hedelmiä sekä marjoja, niin ruoanlaitto pysyy mielenkiintoisena, ruokaan saa enemmän makuja ja mikä parasta – saat lisää tärkeitä vitamiineja, jotka edistävät terveyttäsi.
Tutki vihannes- ja kasvisosastoa – onko jotain, jota et ole koskaan maistanut? Maista ja kokeile. Googleta ravintosisällöt ja valmistustavat, voit löytää uusia suosikkeja ostoskoriisi!
Mausta ruokia rohkeasti, jotta saat makua ruokaan.
Runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivittäin.
Suosi hyviä rasvoja
Pelkillä kasviksilla ei pärjää, vaan hyvässä ruokavaliossa on oltava myös energiapitoisempia aineksia. Erityisesti pehmeät rasvat ovat tärkeitä.
Viljat ja proteiinit
Hyvään ruokavaliokokonaisuuteen kuuluu lisäksi täysjyväisiä viljatuotteita ja laadukkaita proteiininlähteitä. Perinteisten rukiin, ohran, vehnän, riisin ja kauran lisäksi voi välillä kokeilla vaikkapa kvinoaa, tattaria, hirssiä tai amaranttia. Hyviä proteiinin lähteitä ovat mm. kala, kana, hapanmaitotuotteet (esim. jogurtti, juustot), pavut ja linssit, quorn ja tofu.
1. Pinaatti
Pinaatti sisältää runsaasti rautaa ja K-vitamiinia. Pinaatti auttaa ruuansulatuksessa, helpottaa ummetusta ja suojaa vatsan limakalvoja ja ehkäisee vatsahaavoja. Pinaatin vitamiinit ja mineraalit helpottavat kuivaa ja kutiavaa ihoa ja antavat iholle säteilevää väriä. Tutkimusten mukaan pinaatti auttaa myös lihaksia toimimaan tehokkaammin treenaamisen aikana. Helppo lisätä lähes minkä tahansa ruoan tai salaatin sekaan, sopii myös smoothieihin.
2. Avocado
Avocado sisältää runsaasti hyviä pehmeitä rasvoja ja vitamiineja sekä kivennäisaineita. Avokadossa on runsaasti kaliumia. Se sisältää runsaasti steroleita eli yhdisteitä, joiden on osoitettu alentavan kolesterolia. Vitamiineja avocadosta löytyy runsaasti kuten, E-vitamiinia, magnesiumia, C-vitamiinia, folaattia ja sinkkiä. Sopii erinomaisesti salaatteihin tai esimerkiksi leivän päälle!
3. Parsakaali
Parsakaali sisältää runsaasti vitamiineja kuten, C-vitamiini, kalsium, magnesium, fosfori ja kalium. Lisäksi parsakaalissa on runsas annos kuitua, seleeniä ja luteiinia. Se on hyödyllinen tuote myös siksi, että siinä on huomattavan runsaasti foolihappoa, rautaa ja A-vitamiinia. Parasta sopivasti keitettynä ja ripaus suolaa sekä oliiviöljyä! Sopii lisukkeeksi lähes mihin tahansa ruokaan.
4. Chian-siemenet
Chian-siemeniä kannattaa suosia, sillä ne sisältää runsaasti kuitua, omega-3 rasvahappoja, proteiinia, kalsiumia sekä antioksidantteja. Chian-siemeniä on helppo lisätä esimerkiksi aamupuuroon tai smoothieen.
5. Inkivääri
Aasiasta kotoisin oleva inkivääri on loistava mauste, mutta myös antioksidanttinen luonnontuote, jolla näyttäisi olevan tulehduksia torjuva vaikutus elimistössämme. Inkivääri sisältää magnesiumia ja sinkkiä. Se myös estää huonon kolesterolin kertymistä maksaan, mikä auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuoniongelmia. Sopii mausteeksi ruokiin tai smoothien joukkoon! Valmistustapoja löytyy helposti ruokakirjoista ja internetistä.
6. Aronia
Moni tuntee mustikan ja mustaherukan terveysvaikutukset. Harva tietää, että aronia sisältää kaikista marjoista eniten fenoliyhdisteitä, jotka suojaavat soluja härskiintymiseltä. Mustat antioksidanttipommit voivat suojata mm. aivoja ikääntymisen aiheuttamilta vaurioilta ja ehkäistä kroonisten sairauksien puhkeamista. Marja sisältää myös runsain määrin myös kivennäisaineita, kuten magnesiumia, folaattia, kaliumia, rautaa, sinkkiä ja jodia. Sopii kylmäpuristettuna mehuksi ja smoothien joukkoon!