Hyvä ystäväni pyysi minua viisi vuotta sitten kokeilemaan avantouintia. Olimme silloin Hyvinkään uimahallissa, ja ystäväni rohkaisemana lähdin hänen kanssaan ulkoaltaalle. Veden lämpötila oli silloin pari astetta plussan puolella, ja ulkona oli jokunen aste pakkasta. Muistan, miten hengitykseni tuntui salpautuvan, kun rohkeasti astuin kylmään veteen. Toisaalta, hyvänolon tunne oli niin mairitteleva jälkeenpäin, että jäin yhdestä ainoasta kerrasta koukkuun!
Samaisen ystäväni kanssa meillä on ollut ainakin neljä vuotta kestänyt jouluaaton perinne. Käyn hänen luonaan jouluaattoaamuna avantouimassa, hän kun asuu Keravanjoen varrella Hyvinkäällä. Meillä on ollut mukana jouluista rekvisiittaa: päässä tonttulakit, rannalla kynttilä ja oli yhtenä vuonna oikein joulukuusikin siellä jäiden seassa! Keli on ollut kaikkea auringonpaisteen ja vesisateen väliltä, ja aina vaan tapahtumasta jää yhtä hyvä mieli.
Muutama vuosi sitten kävin säännöllisesti kerran viikossa uimassa Hyvinkään uimahallin ulkoaltaalla ennen työpäivää. En koskaan käynyt saunassa ennen tai jälkeen uimisen. Kun pukee riittävän lämmintä vaatetta uinnin jälkeen, ei tarvitse pelätä palelemista uinnin jälkeen. Nykyisin käyn avannossa epäsäännöllisesti.
Lue myös: Mindfulnessin hyödyt
Mieleenpainuvin avantouintikertani on Kuusamossa vuonna 2014, jolloin itsekseni saunoin ja uin avannossa vuoron perää useita kertoja. Se oli ensimmäinen kerta, jolloin yhdistin avantouintiin saunan. Etukäteen pelkäsin, että vesi tuntuisi saunan jälkeen vieläkin kylmemmältä ja pulahtaminen olisi vaikeampaa, mutta se olikin oikeastaan päinvastoin.
Avantoon ei tietenkään saa mennä suoraan saunasta, jolloin lämpötilan vaihtelu on liian iso, mikä puolestaan aiheuttaa suuren rasituksen sydämelle. Kuusamossakin matka saunalta avantoon oli vajaa 100 metriä, jolloin keho ehti jäähtyä ennen avantoon pulahtamista.
Käytän itse avantouinnissa sekä avantotossuja että –hanskoja. Ulkona kävely paljain jaloin ei ole tullut mieleenkään, joten avantotossuja olen käyttänyt alusta asti. Hanskat ostin pari vuotta myöhemmin, sillä sain toiseen käteni etusormeen rajun kipukohtauksen useasti avannossa ilman hanskoja uidessani, eikä sitä ole tapahtunut lainkaan hanskojen käytön jälkeen.
Mitä terveysvaikutuksia avantouinnilla sitten on? Avantouinti antaa ihanan piristysruiskeen ja paljon energiaa avantouinnin jälkeiseen päivään. Piristävässä vaikutuksessa kyse on kylmän antamasta hormoniruiskeesta, sillä stressihormonien eritys lisääntyy suurissa lämpötilavaihteluissa. Avantouinti parantaa myös verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa, hidastaa solujen vanhenemista ja säilyttää ihon kimmoisuutta. Säännöllisesti uivien perusverenpaine laskee merkittävästi.
Sydän- ja verenpaineoireet saattavat estää avannosta nauttimisen, mutta periaatteessa avantouinti sopii kenelle tahansa. Omaa kehoaan on aina hyvä kuunnella, kun kokeilee uusia asioita. Epävarmassa tapauksessa kannattaa aina kysyä lääkäriltä.
Lue myös: Voiko asennetta treenata?
Ensimmäisellä kerralla oli kysymys itsensä ylittämisestä. Uuden kokeilemisesta. Itsensä haastamisesta. Hyppäämisestä epämukavuusalueelle.
Ensimmäisen kerran jälkeen kyse on ollut siitä hyvänolontunteesta, jonka avannosta saa. Energiaa päivään. Pirteä olo, ihan kuin olisi uudestisyntynyt. Lievittää todella tehokkaasti stressiä, sillä huolet voi jättää avantoon!