“Miten saada unta?” lienee yleisin kysymys yön pimeinä tunteina, kun kello käy, herätys lähestyy, eikä uni ole edes vielä alkanut. Miten unijunan saa pysähtymään ja ennen kaikkea ottamaan kyytiin?
Unettomuus on yleinen ongelma. Tarkkaa lukua ei ole saatavilla, mutta arvioiden mukaan noin puolet suomalaisista kärsii unettomuudesta jossain elämänsä vaiheessa. Unettomuus voi vaikuttaa negatiivisesti niin fyysiseen kuin henkiseenkin hyvinvointiin, joten kyse on merkittävästä elämänlaadun määrittelijästä ja mittarista.
Unettomuus voi johtua useista eri tekijöistä. Mikäli terveydelliset ongelmat, kuten muun muassa sydän-, hengityselin-, vatsa- ja suolistosairaudet ja hermostoon liittyvät haasteet sekä masennus on rajattu pois, jää jäljelle vielä liuta muita unettomuutta aiheuttavia tekijöitä. Eikä tietoisuus mahdollisten aiheuttajien lukuisuudesta ainakaan helpota unen tuloa.
Mikäli unettomuus vaivaa, käy läpi lista yleisimmistä unettomuutta aiheuttavista tekijöistä ja mieti, mille kaikille niistä voit tehdä jotain, ja sen jälkeen tartu toimeen. Asiat, joihin et voi itse vaikuttaa, kannattaa oman hyvinvoinnin vuoksi siirtää syrjään. Kunnon unien jälkeen ne voi kaivaa takaisin ja miettiä, voisiko niille sittenkin tehdä jotain. Toinen hyväksi havaittu keino on kirjoittaa mieltä painavat tai mietityttävät asiat paperille. Pöytä, joka kannattelee paperia kannattelee myös sen päälle lastattuja asioita, jolloin sinä voit vuorostasi nukkua ja kerätä voimia niiden hoitamiseen. Anna siis itsellesi lupa nukkua.
Pidempään jatkunut unettomuus on aina syytä tutkia ja selvittää.
Mikäli uni ei yrityksistä huolimatta tule, vaihda paikkaa. Unettomuudesta kärsivän elimistö yhdistää odotteluahdistuksen vuoteeseen, jolloin negatiivinen kierre on valmis. Istuskele tai makoile sohvalla, kuuntele äänikirjaa tai lue niin kauan, kunnes tunnet itsesi uneliaaksi ja hivuttaudu sen jälkeen vähin äänin takaisin sänkyyn.
Käytä käänteispsykologiaa. Päätä sängyssä makoillessasi, että nyt ei nukuta; en saa nukkua, en vaikka mieli tekisi. Tutkimusten mukaan se toimii!
Linkki tutkimukseen: Initial Insomnia And Paradoxical Intention: An Experimental Investigation Of Putative Mechanisms Using Subjective And Actigraphic Measurement Of Sleep
Yleisesti tunnustettu tosiasia on, että uni ei ota tullakseen, mikäli mieli on kireä. Jotkut rentoutuvat tv:tä katsomalla tai kirjaa lukemalla. Toiset taas ovat huomanneet kevyen iltakävelyn tyhjentävän mielen. Rentoutumiseen on laadittu useita YouTubestakin löytyviä unirentoutusvideoita. Niiden lisäksi mielen ja kropan rauhoittamiseen on kehitelty lukuisia erilaisia hengitykseen ja lihasjännityksen vapauttamiseen perustuvia tekniikoita.
Ohessa esitelty rentoutumisharjoitus on yhdistelmä Harwardin yliopistossa tutkimusta tehneen tohtori Andrew Weilin kehittämää 4-7-8 – hengitystekniikkaa sekä Yhdysvaltain armeijan paljon julkisuutta saanutta taktiikkaa rentouttaa lentäjät. Jälkimmäisen menetelmän tausta-ajatuksena oli saada stressaavaa työtä tekevät lentäjät nukkumaan yönsä paremmin ja sen myötä vähentämään lennettäessä tapahtuvia virheitä.
Aloitetaan rentouttamalla lihakset ja mieli:
Sen jälkeen otetaan uni vastaan rentouttavalla hengitystekniikalla:
Toista tämä neljä kertaa. Tekniikka saattaa tuntua alkuun vaikealta ja saattaa tuntua siltä, että se pitää pikemminkin hereillä kuin rentouttaa. Homma kuitenkin helpottuu harjoittelun myötä; rentous valtaa mielen, unijuna lähestyy, pysähtyy kohdalle ja kutsuu ystävällisesti kyytiin.