Treenivaatteita valitessa kauppojen hyllyjä silmäillessä katse kohdistuu ensimmäisenä yleensä omaa silmää miellyttäviin vaatteisiin. Kesän lähestyessä treenivaatteita löytyy herkullisissa väreissä ja treenaaja helposti sokaistuu valintojen edessä. Usein hyvännäköiset treenivaatteet myös maksavat enemmän ja mikä onkaan pahempaa kuin ostaa treeniin sopimaton kallis vaate. Mitä, jos unohdamme hetkeksi treenivaatteiden ulkonäön ja keskitymme niihin ominaisuuksiin, joilla treenatessa on oikeasti merkitystä?
Yleensä ulkonäkö unohtuu siinä vaiheessa, kun treeni alkaa. Juoksulenkillä spurttaillessa tai salilla kyykätessä saattaa huomata ettei edellisenä päivänä ostetut kalliit, hyvännäköiset trikoot olleetkaan se paras vaihtoehto tähän treeniin. Alaspäin valuvat trikoot ovat kyykkääjän kauhistus. Toki itse treeni määrittää sen, minkälainen vaate on paras juuri sille treenille. Tiukat vaatteet eivät sovellu kaikkiin lajeihin. Yläosan on hyvä olla sen verran pitkä ettei sitä tarvitse treenin aikana jatkuvasti vetää alaspäin. Naisilla hyvät ja tukevat urheilulivit ovat kaiken a ja o.
Treenivaatteiden tärkeimpiin kriteereihin kuuluu ehdottomasti materiaali. Lajiin kuin lajiin soveltuu yleensä parhaiten kevyt, hengittävä ja kosteutta iholta siirtävä materiaali. Paksut, hengittämättömät treenivaatteet on hyvä jättää kauppojen hyllyille. Varsinkin trikoissa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, että välttyy ikäviltä yllätyksiltä. Joskus kevyt materiaali on myös läpinäkyvä, joten materiaaliin kannattaa tämän vuoksi kiinnittää huomiota ennemmin kuin ulkonäköön. Treenivaatteet ovat yleensä tehty tekokuiduista, jotka alkavat kovassa käytössä haista lyhyessäkin ajassa. Tekokuitujen tilalle on tuotu luonnonmateriaaleja (ekopuuvilla, bambu, pellava ja jopa nokkonen), joiden käyttöikä on hajun kannalta paljon pidempi. Kuormittavissa ja todella hikisissä treeneissä tekninen kangas on kuitenkin omiaan. Se siirtää hien pois iholta ja kylmällä säällä pitää myös lämpimänä. Suorituskykyä parantavat, loukkaantumisriskiä vähentävät ja palautumista nopeuttavat kompressiovaatteet ovat edelleen suosittuja. Ulkona liikkuessa materiaalin tuulenpitävyys ja vettä hylkivä pinta ovat tärkeitä kriteerejä.
Sovittaminen ei kuulu kaikkien lempipuuhiin, mutta sopivia treenivaatteita valitessa, on enemmän kuin suotavaa käydä testaamassa niitä ennen ostopäätöstä. Näin välttyy vääriltä valinnoilta ja lompakkokin kiittää. Jos suorittaa ostoksia pääsääntöisesti verkkokaupoissa, voi tuotteet palauttaa, jos ne eivät istuneetkaan ylle. Sovituskopissa hikoillessa treenivaatteet pääsevät ensimmäiseen testiin, koska treeni yleensä kertoo oliko ostos hitti vai huti. Sama tuote ei välttämättä sovellu kaikille vartalomalleille. Treenivaatteen tulee istua päälle kuin valettu, ollen joustava, mutta silti napakka tietyistä paikoista. Korkeat vyötäröt pitävät housut jalassa.
Hinta ja laatu ei aina kulje käsikädessä. Joskus edullinen vaihtoehto osoittautuu käytössä paremmaksi kuin kalliimpi. Treenivaatteita valitessa valikoimaa onneksi löytyy kaikissa hintaluokissa. Kalliita treenivaatteita voi saada alennuksista huokeaan hintaan.
Merkki ei takaa, että vaate on kestävä. Jopa kalliiden laadusta tunnettujen merkkivaatteiden saumat ratkeaa ja kangas kuluu. Tänä päivänä yhä enemmän kiinnitetään huomiota kestävyyteen. Joskus treenivaatteisiin kohdistuu voimakastakin kulutusta riippuen treenistä, joten niiden kestävyyteen on voitava luottaa.
Loppupeleissä ulkonäöllä ei ole suurta merkitystä teenivaatteita valitessa, vaan usein edellä mainitut asiat ajavat edelle, kun ajatellaan itse treeniä. Vaatteiden ulkonäkö tuo toisaalta lisämotivaatiota treeniin, joten jos muut kriteerit täyttyvät, on vaatteiden miellyttävä ulkonäkö vain plussaa.